Meclis'te görüşülen Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı'na önceki gece eklenen, "kişisel verilerin ilgili kamu kurumlarının görüşü alınarak diğer ülkelere verileceği" şeklindeki madde ile Rıza Saraf'ın yargılanması ile ucu Türkiye'ye uzanacak olan yargılanmanın önüne geçilmek istendiği ifade edildi.

Dicle'de yer alan habere göre, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı'nın 1-18 arası maddelerini kapsayan ilk bölümü kabul edildi. Ancak önceki gece yasa tasarısında hükümetin müdahalesi ile kritik bir değişiklik yapıldı. Tasarıya ek madde eklenirken, söz konusu maddede, "Kişisel veriler, uluslararası sözleşme hükümleri saklı kalmak üzere, Türkiye'nin veya ilgili kişinin menfaatinin ciddi şekilde zarar göreceği durumlarda, ilgili kamu kurum veya kuruluşunun görüşü alınarak, kurulun izniyle yurtdışına aktarılabilir" ifadeleri yer aldı. Buda yurtdışına aktarılacak bilgilerin "Türkiye'nin zarar göreceği" gerekçesiyle kamuoyundan saklanacağı kaygılarına neden oldu.

Konu, Meclis Adalet Komisyonu'nda da hiç gündeme gelmemişti. AKP'nin gece yarası getirdiği bu önerge ile yapılan değişiklik akıllara ABD'de tutuklanan ve soruşturması devam eden Rıza Sarraf için "koruma kalkanı mı getirildiği" ve soruşturmanın Türkiye'ye uzanması halinde daha önce soruşturmada ismi geçen AKP'li yetkililer ve Bakanlara ilgili bilgilerin kamuoyundan saklanacağına yönelik bir adım olarak görülüyor.

Söz konusu önergenin gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı: "Kişisel verilerin yurt dışına aktarılması bazı durumlarda ülkemizin veya ilgili kişilerin menfaatlerine ciddi zarar verebilmektedir. Bu durumun engellenmesi amacıyla, Dışişleri Bakanlığı ya da ilgili kamu kurum veya kuruluşlarının bu hususta görüşü alınarak, Kurulun izin vermesinden sonra, verilerin yurtdışına aktarılması amaçlanmaktadır…''

Kaynak: Birgun.net