ÖMÜR ŞAHİN KEYİF - Washington @omursahin

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, Rıza Sarraf’ın, kefaletle serbest bırakılması yönündeki talebinin reddedilmesi için Sarraf’ın 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk skandalındaki rolünü delil gösterdi. Bharara’nın Mahkeme’ye sunduğu dosyalar arasında 17 Aralık iddianamesinden bölümlerin yanı sıra Sarraf’ın Eski Bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Halk Bank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da ismi yer alıyor.

Sarraf’ın Avukatı Benjamin Brafman, Savcı Bharara’nın 50 milyon dolarlık kefalet talebini reddettiğini belirtmiş, Mahkemeye kefalet duruşması başvurusunda bulunmuştu.

Dilekçede, Sarraf’ın “hayırsever bir işadamı” olduğunu ileri sürülmüş, yapılan bağışların listesi verilmiş, aile bağlarının kuvvetine dikkat çekerek, “Sarraf’ın kaçmayacağı” ifade edilmişti.

Savcı Preet Bharara’nın 2 Haziran’daki kefalet duruşması öncesi, Mahkeme’ye Sarraf’ın kefaletle serbest kalmasına itiraz eden bir dosya sunması bekleniyordu.

“Türkiye’ye giderse geri alamayız”
Bharara dün dosyayı Mahkeme’ye sundu. Dosyada, Bharara, Sarraf’ın avukatlarının ileri sürdüğünün tersine; dolandırıcılık, altın kaçakçılığı, rüşvet, fuhuşa aracılık etmek suçlarına karışmış, devletin üst kademeleriyle olan ilişkilerini kullanmış biri olduğuna dair kanıtlar sunuyor. Bharara, Sarraf’ın Türkiye’de üst düzey yetkililerle kurduğu ilişkileri; ABD’yi terk etmesi halinde geri gelmeyeceği iddiasına dayanak olarak gösteriyor.

Dilekçede, “Türk otoriteleri tarafından varlığı ve etkisini Türk hapisanelerinden salıverilmesini sağlamak için kullandığı ileri sürülen ve İran ve Türkiye çifte vatandaşı olan sanığın kaçma riskinin olağanüstü” olduğu da ifade edildi.

Dosyada, 29 sayfalık dilekçeye ek olarak, Türkiye’yi yakından ilgilendiren çok sayıda delil bulunuyor.

Çağlayan’ın saati de dosyada
Bunlardan biri 17 Aralık iddianamesinden, Sarraf’ın ilgili olduğu bölümlerden oluşuyor. İddianameden yola çıkarak, adım adım, bir rüşvet ve yolsuzluk ağının tanımlandığı ek dosyada, AKP’li eski Bakanlar Muammer Güler-Oğlu Barış Güler, Zafer Çağlayan-Oğlu Salih Kağan Çağlayan, Egemen Bağış’ın yanı sıra Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da isimleri geçiyor. Ses kayıtları, yazışmalar ve ödeme listelerinin yer aldığı ekte, Zafer Çağlayan’ın Sarraf’tan rüşvet olarak aldığı 300 bin İsviçre Frankı değerindeki saat de yer alıyor.

Erdoğan da deliller arasında
Dilekçeyle birlikte sunulan delillerden bir diğer ise Sarraf’ın milyonlarca lira bağışta bulunduğu ortaya çıkan Togemder’le Emine Erdoğan’ın ilişkisini ortaya koyan bir haber. Haber, The Turkish Sun’da yer alıyor.

Delillere, Togemder’in, Sarraf’ın Mahkemeye bağış beyanı sonrası kapanan internet sitesinden bir ekran görüntüsü de eklenmiş. Görüntüde, Togemder’in yönetim kurulu başkanının Emine Erdoğan’ın yengesi Saadet Gülbaran, olduğu görülüyor. Dilekçede Sarraf’ın salıverilmesi halinde kaçabileceği ihtimaline ilişkin şu ifadeler kullanılıyor: “Togemder’e yaptığı yardımlar ve derneğin yapısı Sarraf’ın üst düzey bürokrat ve devlet yetkilileri ile olan ilişkisini ortaya koymaktadır. Bu bakımdan zanlının Türkiye’ye geçmesi durumunda geri gelmemesi ya da gelmesinin engellenmesi büyük ihtimaldir.”

Cep telefonundan fotoğraflar eklenmiş
Ayrıca, Sarraf’ın, 19 Nisan 2014’te A Haber’de yayınlanan ‘Yaz Boz Programı’nda, Ergun Diler ve Bekir Hazar’a verdiği röportajın İngilizce ve Türkçe deşifresi ve YouTube linki de dosyaya girmiş. Sarraf röportajda, altın ihracatına ve servetine ilişkin detaylardan bahsediyor. Savcı, Sarraf’ın Mahkeme’ye servetiyle ilgili doğru beyanda bulunmadığını savunurken, bu beyanlardan da yararlanmış.

Sarraf’ın servetiyle ilgili yanlış beyan verdiği söylenen dilekçeye, Sarraf tutuklandığında cep telefonunda bulunan fotoğraflar da eklenmiş. Bunlar arasında, 200 liralık banknotlardan oluşan para desteleri, yüksek miktarda küle altın, Sarraf’ın yatında ve denizaltısında çekilen fotoğraf, altın kaplama silah fotoğrafları da bulunuyor.

Kaynak: Birgun.net