ÖMÜR ŞAHİN KEYİF - NEW YORK
@omursahin

New York’ta tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın kefalet duruşması bugün gerçekleşti. Yaklaşık iki buçuk saat süren duruşmada Sarraf’ın 50 milyon dolarlık kefalet talebiyle ilgili karar çıkmadı. Hakim Richard Berman, kararını bir hafta içinde açıklayacak.

Berman, 16 Haziran’da yapılacağı açıklanan davada takvim belirleme oturumundan önce tarafların 7 Haziran’da bir araya gelmelerini ve planlama amaçlı bir öngörüşme yapmalarını istedi. Başsavcı Preet Bharara duruşmaya katılmadı.

Yerel saatle sabah saat 10.00’da başlaması gereken duruşma ertelenerek, 01.00’a alındı. Bu esnada, önceki gün Savcı Bharara’nın, bir dilekçeyle varlığından bahsettiği 15 dakikalık ‘ilk sorgu’ kaydını izlediği belirtiliyor.

Sarraf, duruşma salonuna 27 Nisan’daki ilk duruşmada olduğu gibi lacivert üniforma içinde, ayakları zincirli şekilde getirildi. Duruşmayı Türkçe tercüman eşliğinde can kulağıyla dinlediği, ik duruşmadan farklı olarak zaman zaman izleyicilere dönerek, göz teması kurduğu gözlendi.

Hakim Richard Berman oturumu açarken yaptığı konuşmada, gazetecilerin ofisini sıklıkla arayıp yorum istediğini, ancak bunun işleyiş açısından “uygunsuz” olduğunu, kendisinin ancak duruşmada, tüm taraflar salondayken açıklama yapabileceğini belirtti.

Savcı Bharara, Mahkeme’ye sunduğu kefaletin reddedilmesi yönündeki görüşünde, Sarraf’ın, Avukat Brafman’ın aksine İngilizce konuşup anlayabildiğini ifade etmiş, Avukat Brafman’ın İngilizce bilmediği için ilk ifadede “yalan beyan verdi” iddiasına karşı çıkmıştı. İlk duruşmada, Sarraf, duruşmanın yarısında tercümanı dinlediği kulaklığı, anladığını söyleyerek çıkarmak istemişti. Dünkü duruşmayı ise Sarraf’ın Türkçe tercümandan can kulağıyla dinlemesi dikkat çekti.

Avukat Benjamin Brafman’in savunması yaklaşık 45 dakika sürdü. Kefalet talebi eşliğinde Mahkeme’ye sunduğu iddialarını detaylandırarak tekrarladı.

Brafman, defalarca Sarraf’ın “baba” olduğu ve eşinin “ünlü şarkıcı olduğu” vurgusu yaptı. Sarraf’ın eşi ve çocuğuyla Disney World’e gitmek için geldiği Florida’da tutuklandığını belirtti.

Avukat Brafman, Sarraf serbest kalırsa, Manhattan’da 15 katlı bir binada tutulan bir dairede kalacağını söyledi. Ancak dairenin adresini “gazetecilerin dairenin önüne kamp kurmalarını” istemediği için gizli bir mektupta Hakim’e sunduğunu belirtti. Bu daire ünlü güvenlik şirketi Guidepost Solutions tarafından korunacak. Brafman, şirketin şimdiden dairede çalışmaya başladığını detaylı şekilde anlattı.

Duruşmada hem savunma hem de Savcılık makamları güvenlik şirketinin Sarraf’ın kaçmayacağını garanti altına alıp alamayacağı konusunda argümanlarını sundular. Öte yandan Savcılık makamı, dairenin güvenlik şirketi tarafıdan silahlı görevlilerce korunacağına dikkat çekerek bunun toplumsal tehdit yaratacağını belirtti.

Savcılık makamı, Sarraf’ın ilk ifadesinde bilerek yalan beyan verdiğini, İngilizce bildiğinin ilk sorguyu yapanlarca tespit edildiğini, güvenilmez olduğunu ve salınması halinde kaçabileceğini belirtti.

Savcılık Avukat Brahman’ı Sarraf’ın e-posta kutusunda bulunan “ekonomik cihada” hazır olduğuna dair, imzalanması için hazırlanmış e-postayı, Sarraf Farsça okuma yazma bilmiyor, o yazmış olamaz, diye savunmuştu. Savcılık makamı ise Sarraf’ın telefonu ve bilgisayarından Farsça bildiğini ve latin harfleriyle Farsça yazabildiğini tespit ettiklerini belirtti.

Savcılık makamı, Sarraf’ın kefaletle salıverilmesi talebine karşı çıktığını yineledi.

Avukat Brafman: Memnunum!

Avukat Benjamin Brafman, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, “Duruşmanın gidişatından ve hakimin bize savunma imkanı vermesi dolayısıyla memnunum, Hakim’in kararını bekleyeceğiz” dedi.

Kaynak: Birgun.net