Ömür Şahin Keyif - Washington
@omursahin

New York’ta tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın Avukatı Benjamin Brafman, dün Mahkeme’ye yazdığı bir dilekçeyle ek süre istedi. Avukat Brafman, ek süre konusunda New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın ofisiyle de anlaşıldığını belirtti.

Geçen hafta, 2 Haziran’da yapılan kefalet celsesi sırasında, Sarraf davasının Hakimi Richard Berman, taraflardan, 7 Haziran’da buluşup, Mahkeme’ye uygun duruşma tarihleri konusundaki önerilerini sunmalarını istemişti. Duruşma takvimine son hali ise 16 Haziran’da verilecek.

Takvim görüşmesi 16 Haziran’da

Sarraf’ın avukatı Benjamim Brafman, dün Hakim Berman’a yazdığı dilekçede Savcılık makamı ile ortaklaştıklarını belirterek, 7 Haziran’daki görüşmeyi ertelemek için izin istedi. Avukat Brafman, 16 Haziran’da, duruşma takviminin belirlenmesi için yapılacak celseye kadar beklenmesini talep etti.

Bulguların hacmini ele almak için

Avukat Brafman, yazdığı dilekçede, erteleme talebine gerekçe olarak şu ifadelere yer verdi: “O zamana kadar, savunma makamı, gözden geçirmesi gereken esasa ilişkin incelemenin hacmini ve belgelerin ne kadarının çevirilmesi gerektiğini daha iyi ele alabilir”. Avukat Brafman, 16 Haziran’a kadar Savcılık makamının davanın toplam süresiyle de ilgili bir öngörüde bulunabileceğini ifade ederek, bu süre sayesinde daha gerçekçi bir takvim belirleneceğini ifade etti.

Sarraf’ın rızası var

Avukat Brafman, niyetlerinin duruşmaları ertelemek olmadığını da not düşerek, “Acele Yargılama’ hakkı tanınan Sarraf’ın, avukatlarına hazırlık için yeterli zaman verebilmek amacıyla taleplerine rıza gösterdiğini de belirtti.

Bharara’nın delillerine Sarraf'ın yanıtı bugün

Başsavcı Bharara, 21 Mart tarihli iddianamesinde ve Sarraf’ın kefalet talebine karşıt görüş dilekçesinde, Rıza Sarraf’ın e-posta adresinde, imzalaması için kendisine gönderilen, İran Merkez Bankası’na hitaben yazılan ve içinde “ekonomik cihat”tan bahsedilen bir mektuba yer vermişti. 2 Haziran’daki kefalet celsesi sırasında Avukat Brafman, Rıza Sarraf’ın Farsça okuyup yazamadığını ve dolayısıyla söz konusu mektubun, Sarraf tarafından kaleme alınmış olamayacağını ileri sürmüştü. Kefalet celsesi sırasında Savcılık makamı, Sarraf’ın Farsça okuyup yazabildiğine dair ek delilleri celse sonrası sunacağını ifade etmişti.

Avukat Brafman’ın dünkü dilekçesinde, Savcılığın cuma, yani 3 Haziran’da Mahkeme’ye ek belge sunduğu ifade ediliyor. Söz konusu tarihte sisteme, ‘kefalet celsesi’ başlığıyla yüklenen dosyalara ise erişim bulunmuyor. Avukat Brafman, Savunma makamının bu belgeye bugün (en geç 7 Haziran’da) yanıt verileceğini de ifade ediyor.

Kefalet kararı bu hafta verilecek

Sarraf’ın 50 milyon dolar karşılığında kefaletle ev hapsinde tutulup tutulmayacağına dair kararın ise Hakim Richard Berman tarafından bu hafta açıklanması bekleniyor. Bu karar için ayrı bir duruşma yapılmayacak.

Yargılama henüz başlamadı

17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet skandalının merkezindeki isim Rıza Sarraf’ın ABD’de İran’a yönelik uluslararası yaptırımları delmek, komplo kurmak için işbirliği yapmak, para aklamak ve dolandırıcılık gibi suçlardan 75 yıl hapis istemiyle tutuklu olarak yargılanıyor. Sarraf, bugüne kadar Miami ve New York’ta hakim karşısına çıksa da bu suçlamalara yönelik jürili yargılamaya henüz başlanmadı. 16 Haziran’daki celsede, jürili yargılamanın yapılacağı duruşmaların tarihleri belirlenecek ve gerçek yargılama başlayacak.

Davaya dair Başsavcı Bharara’nın iddianamesi de o tarihten sonra gelecek.

Kaynak: Birgun.net