ÖMÜR ŞAHİN KEYİF / WASHINGTON
@omursahin


New York’ta tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın kefalet duruşması önceki gün gerçekleşti. Yaklaşık iki buçuk saat süren duruşmada Sarraf’ın 50 milyon dolarlık kefalet talebiyle ilgili karar çıkmadı. Hakim Richard Berman, kararını bir hafta içinde, yeni bir duruşma olmaksızın açıklayacak. Berman, 16 Haziran’da yapılacağı açıklanan davada takvim belirleme oturumundan önce tarafların 7 Haziran’da saat 11.00’da bir araya gelmelerini ve planlama amaçlı bir öngörüşme yapmalarını istedi. Başsavcı Preet Bharara duruşmaya katılmadı. Duruşmayı Türkiye’den ve ABD’den çok sayıda basın kuruluşu izledi. Yerel saatle sabah saat 10.00’da başlaması gereken duruşma ertelenerek, 13.00’a alındı.


Salondakilerle göz teması kurdu
Sarraf, duruşma salonuna 27 Nisan’daki ilk duruşmada olduğu gibi lacivert üniforma içinde, ayakları zincirli şekilde getirildi. Duruşmayı Türkçe tercüman eşliğinde can kulağıyla dinlediği, ilk duruşmadan farklı olarak zaman zaman izleyicilere dönerek, göz teması kurduğu gözlendi.
Hakim Richard Berman oturumu açarken yaptığı konuşmada, gazetecilerin ofisini sıklıkla arayıp yorum istediğini, ancak bunun işleyiş açısından “çok hatalı” olabileceğini, kendisinin ancak tüm taraflar salondayken açıklama yapabileceğini belirtti.
Savcı Bharara, Mahkeme’ye sunduğu kefaletin reddedilmesi yönündeki görüşünde, Sarraf’ın, Avukat Brafman’ın aksine İngilizce konuşup anlayabildiğini ifade etmiş, Avukat Brafman’ın, Sarraf’ın yalan beyanlarının İngilizce’sinin söz konusu soruları anlayacak düzeyde olmadığı iddiasına karşı çıkmıştı. İlk duruşmada, Sarraf, duruşmanın yarısında tercümanı dinlediği kulaklığı, anladığını söyleyerek çıkarmak istemişti. Dünkü duruşmayı ise Türkçe tercümandan can kulağıyla dinledi.

Başarılı bağımsız eş!
Avukat Benjamin Brafman’ın savunması yaklaşık 1 saat sürdü. Kefalet talebi eşliğinde Mahkeme’ye sunduğu iddialarını detaylandırarak tekrarladı.
Brafman, birkaç kere Sarraf’ın “5 yaşında bir kız çocuğunun babası” olduğu ve eşinin “ünlü şarkıcı olduğu” vurgusu yaptı. Avukat Sarraf’ın eşi Ebru Gündeş’i, “Çok başarılı ve bağımsız” diye tanımladı. Sarraf’ın eşi ve çocuğuyla Disney World’e gitmek için geldiği Florida’da tutuklandığının altını çizdi. Sarraf’ın toplum güvenliğini tehdit edecek bir suç işlemediğini söyledi.
Avukat Brafman, Sarraf’ın kefaletle ev hapsine mahkûm edilmesi durumunda, Manhattan’da binanın 15. katında tutulan, bir dairede kalacağını söyledi. Ancak dairenin adresini “gazetecilerin dairenin önüne kamp kurmalarını” istemediği için gizli bir mektupta Hakim’e sunduğunu belirtti. “New York Times ya da başka birileriyle kavga etmek istemiyorum” dedi.

Silahlı güvenlik risk oluşturur
Bu daire ünlü güvenlik şirketi Guidepost Solutions tarafından korunacak. Brafman, şirketin şimdiden dairede yapmaya başladığı çalışmaları detaylı şekilde anlattı. Brafman, Sarraf’ın kalacağı dairede avukatlarıyla görüşme yapmak için uygun bir oda da ayırılacağını belirtti. Savcılık makamının ev hapsinden kaçabileceğini söylemesi üzerine ise, Brafman, “hiçbir sistem mükemmel değildir” yanıtını verdi. Yine savcılık makamı, Sarraf’ın kalacağı daire önünde silahlı güvenlik görevlilerinin görev yapacak olmasının, toplum güvenliğini tehdit edeceği görüşünde. Öte yandan ne kadar korunursa korunsun Sarraf’ın kalacağı daireden kaçabileceği, ortadan kaybolabileceği iddiasını savunuyor.
Avukat Brafman ise güvenlik koşulların Hakim Berman’ın talepleri doğrultusunda yönlendirilebileceğini belirtti.

Farsça okuyup yazabiliyor
Avukat Brahman, Sarraf’ın e-posta kutusunda bulunan “ekonomik cihada” hazır olduğuna dair, imzalanması için hazırlanmış e-postayı, Sarraf Farsça okuma yazma bilmiyor, o yazmış olamaz, diye savunmuştu. Savcılık makamı ise önceki gün Mahkeme’ye Sarraf’ın telefonu ve bilgisayarından Farsça bildiğini ve Latin harfleriyle Farsça yazabildiğini tespit ettiklerine dair kanıtlarının olduğunu belirtti. Sarraf’ın aynı şekilde cep telefonunda İngilizce yazışmaların da olduğunu sözlerine ekledi.

Suç şebekesini yönetiyor
Sarraf’a “ABD’nin finansal ağına erişmeyi sağlayan bir şebekeyi yönettiği” suçlamasını yönelten Savcılık makamı, Sarraf’ın kefaletle salıverilmesi talebiyle ilgili olumsuz görüşünü yineledi.

Avukat Brafman: Memnunum!
Avukat Benjamin Brafman, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, “Duruşmanın gidişatından ve hâkimin bize savunma imkânı vermesi dolayısıyla memnunum, Hâkim’in kararını bekleyeceğiz” demekle yetindi.

Kaynak: Birgun.net