ÖMÜR ŞAHİN KEYİF / NEW YORK
[email protected]


ABD'nin New York kentinde tutuklu olan Rıza Sarraf’ın jürili yargılamasına 23 Ocak’ta başlanıyor. Savcılık makamı yargılamanın bir ay sürebileceğini belirtti.

Kara para aklama, dolandırıcılık ve İran'a uygulanan uluslararası yaptırımları delme suçlamaları ile hakkında 75 yıl hapis cezası istenen Rıza Sarraf’ın 50 milyon dolarlık kefalet talebi geçen hafta içinde Hakim Richard Berman tarafından reddedilmişti.

Kefalet kararına itiraz edebiliriz

Sarraf, kefaletle salıverilmeyeceğini öğrenmesi sonrası ilk kez dün hakim karşısına çıktı, duruşmayı Türkçe tercüman aracılığıyla dinledi.

Avukat Benjamin Brafman, kefaletin reddini bir üst mahkemeye götürüp götürmeme konusunu değerlendirdiklerini ifade etti.

Davanın iptalini isteyecek

Brafman, daha sonra davanın seyriyle ilgili Savcılık Makamı’yla ortaklaştıkları tarihleri belirtti. Buna göre Avukat Brafman, davanın iptali için 15 Temmuz’da başvuru yapacak. New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, bu talebe 5 Ağustos’ta yanıt verecek. Sarraf tarafından karşılık ise 19 Ağustos’ta gelecek.

6 Eylül’de Hakim karşısında

Taraflar 6 Eylül saat 11.00’da (18.00 TSİ) Hakim Berman’ın karşına çıkacak. Yapılan yazılı başvuru ve itirazların üzerinden geçilecek. Hakim Berman kararını daha sonra açıklayacak. Böylece, usule dair olan duruşmalar sona ermiş olacak.

Bir ay sürebilir

Avukat Benjamin Brafman, esasa dair jürili yargılamanın başlaması için ise 2017’nin Şubat ayının kendileri için uygun olacağını belirtti. Hakim Berman’ın önerisi üzerine tarih 23 Ocak 2017 olarak belirlendi. Avukat Brafman Sarraf’a ilişkin kanıtlardan oluşan veri tabanını incelemek üzere Hakim’den süre isteyebileceğini belirtti. Hakim Berman tarihin yeniden değerlendirilebileceğini söyledi. Buna göre, jürili yargılama, daha sonraki bir tarihe de sarkabilir. Öte yandan Savcılık Makamı esasa dair yargılamanın bir ay kadar sürebileceğini belirtti.

Hakim Berman, davanın hızlı bir şekilde görülmesi için elinden geleni yapacağının altını çizdi.

Kaynak: Birgun.net