‘Yargı’ erkinin ‘Yürütme’nin başı sayılan Cumhurbaşkanı himayesinde yapacağı Adli Yıl açılış töreni bugün gerçekleştirilecek. Törene katılamayacağını açıklayan CHP ve Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) dün tekrar çağrı yapıldı, ancak kurumların kararı değişmedi.

‘Kuvvetler ayrılığı’ ilkesini ayaklar altına alacak olan 2016-2017 Adli Yıl Açılış Töreni bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı içindeki ‘Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak. Söz konusu tören sadece Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılması yönünden değil, ilk kez bir Cumhurbaşkanının da Adli Yıl açılış töreninde konuşacak olması bakımından da yargı bağımsızlığını hiçe sayıyor.

Yargı bağımsızlığını hiçe sayan törene TBB ve CHP, daha önce katılmayacağını açıklamıştı. Ancak tartışmalar dün de devam etti.

Yıldırım daveti yineledi
12 yıldır ‘bitmeyen’ Ankara’daki ‘Keçiören Metrosu’nun test sürüşü töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, TBB ve CHP’ye bir kez daha törene katılım çağrısı yaptı. Yıldırım, “Katılmalarını arzu ederiz. Bir kez daha hem Sayın Kılıçdaroğlu’na hem de Barolar Birliği Başkanı’na (Metin Feyzioğlu) özellikle buradan bir kez daha davette bulunuyorum. Bir süre önce hem Sayın Kılıçdaroğlu hem Barolar Birliği Başkanı Beştepe’ye gittiler. Oraya yabancı değilller. Ne değişti de böyle bir karara vardılar, bunu anlamakta zorlanıyoruz. Cumhurbaşkanının bu tip toplantılara katılıp yargı bağımsızlığı ve hukuk devletine vurgu yapmasının çok doğal bir şey olduğunu herkesin görüp kabul etmesi lâzım” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Barolar Birliği ise bu çağrıya rağmen kararlarını değiştirmedi.

CHP: Parçası olmayız
CHP MYK toplantısı ardından basın toplantısı düzenleyen Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, “Kuvvetler ayrılığına gölge düşüren herhangi bir adımın parçası olmayacağız. Yargı, asla siyasetin gölgesini kabul etmez” diye konuştu.

‘Kongreni Saray’da yap’
Böke, törene katılmayacağını açıklayan TBB ve CHP’ye tepki gösteren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de yanıt verdi. Bahçeli, CHP ve TBB’nin 15 Temmuz’dan sonra ‘Saray’a gittiğini hatırlatarak törene katılamama tavrını “Anlamanın zor olduğunu” söylemişti. Buna karşılık, “15 Temmuz’da olağaüstü durum yaşandı. CHP, Türkiye’ye omuz verdi. CHP Türkiye’ye omuz verirken Bahçeli, Erdoğan rejimine omuz vermeyi tercih etmiş” diyen Böke, MHP Lideri’ni “Bahçeli isterse partisinin kongresini de sarayın bahçesinde yapabilir” ifadeleriyle eleştirdi.

***

CHP’den vekillere Adli Yıl bildirisi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun adli yıl açılış törenine neden katılmadığını anlatan bir bildiriyi milletvekillerine gönderdi.

Adli yıl açılış töreninin bu yıl Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacağı hatırlatılan bildiride, Kılıçdaroğlu’nun katılmayacağı tören için şu ifadelere yer verildi:

“Genel Başkanımız bu açılışa katılmayacak. Çünkü, yargı yılı açılışının, Anayasa’da yürütmenin başı olarak tarif edilen Cumhurbaşkanlığının ‘himayesine’ alınması kuvvetler ayrılığı ilkesine ve yargı bağımsızlığına kesin olarak aykırıdır. Yargı bağımsızlığı, saygınlığı ve evrensel değerlerini korumak için bu görüntüye karşı çıkmak şarttır.”

Bildiride ayrıca, “Gerçek dışı ve inandırıcı olmayan gerekçelerle yargının saygınlığını zedeleyecek böyle bir toplantıya katılmak bu kurumsal tahribata ortak olmak olacaktır. Bu nedenle Sayın Genel Başkanımız bu yıl adli yıl açılış törenine katılmayacaktır” denildi.

BirGün Ankara

Kaynak: Birgun.net