SEBAHAT KARAKOYUN [email protected] @ssenyaprak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Kaçak Saray'da görevlendirilen "danışmanların" isimleri ve maaşları ile sorularına yanıt alamayınca Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na itiraz etti. Kurul, itirazı, ‘kamuoyunu ilgilendirmediği ve özel bir çalışma gerektirdiği’ gerekçesiyle reddetti.

Ağbaba 1 Şubat 2016 tarihinde Bilgi Edinme Kanunu uyarınca Başbakanlığa başvurarak, Erdoğan'ın danışmanlarıyla ilgili sorular yöneltti. Saray'daki danışman sayısı ve maaşlarını öğrenmek isteyen Ağbaba, Abdullah Gül ve Ahmet Necdet Sezer dönemindeki danışman sayısına yönelik soruların da yanıtlanmasını istedi.

Yasaya göre 15 günlük yasal süre içerisinde, "olumlu veya olumsuz bir cevap verilmesi" zorunlu olmasına karşın sorularına yanıt alamayan Ağbaba, bunun üzerine 15 Nisan 2016'da üst kurul olan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na itirazda bulundu.

Ağbaba'nın itiraz başvurusunu 12 Mayıs 2016'da karara bağlayan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, itirazı reddetti. Ağbaba'nın danışmanlarla ilgili sorularının yanıtsız bırakılmasına ilişkin itirazı "kamuoyunu ilgilendirmediği ve özel bir çalışma gerektirdiği" gerekçesiyle reddedildi.



Babalarının çiftliği gibi...
Ağbaba, yaptığı başvurunun yanıtsız kalmasına ve itirazının reddedilmesine tepki göstererek, şunları söyledi: "Ülkeyi tek başına yöneten ve kaçak sarayında oturan Erdoğan, yurttaşların vergileri ile kendine bir başdanışman kadrosu kuruyor. Yetmiyor başdanışmanlara da danışmanlar atanıyor. Bizlerin vergileri ile yapılan bu işlemlerin hesabını sorduğumuzda 'kamuoyunu ilgilendirmez' deniyor. Aynı şekilde kaçak sarayın maliyeti ile ilgili de 'kamuoyunu ilgilendirmez' denilmişti. Şeffaflık, demokrasinin olmazsa olmazıdır. Ne yazık ki Erdoğan rejimi ne şeffaflıktan ne de demokrasiden bihaber olduğu için ülkeyi babalarının çiftliği gibi yönetiyor. Güreşçisinden basketçisine, CHP'ye küfredeninden biyoteknoloji uzmanına, görevlendirdiği danışmanların, vergilerimiz ile maaş alıp, ülke yönetiminde yönlendirici etkileri oluyorsa tabii ki bu soruların cevabını bilmek hakkımızdır."

10 bin lira maaş
Erdoğan'ın, AOÇ arazisine kurulan bin 150 odalı kaçak sarayı, bütçeden ayrılan rekor ödenekle ve sayıları her geçen gün artan danışmanlarıyla tartışma konusu olmaya devam ediyor. Resmi kayıtlara göre Saray'da bin 216 personel görev yapıyor. Saray'a alınan danışmanların bu listede bulunmadığı belirtiliyor. Yaklaşık 10 bin lira civarında maaş aldıkları ve sayılarının 30 civarında olduğu ifade edilen danışmanlar arasında aday listelerine giremeyen bazı eski AKP milletvekillerinin yanısıra milli güreşçi Hamza Yerlikaya ve milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu'nun isimleri de dikkat çekiyor. İsimleri kamuoyuna yansıyan Saray'daki danışmanlar arasında eski Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe ile eski milletvekilleri İhsan Şener, Bülent Gedikli, Reha Denemeç, Oktay Saray, Özlem Zengin ve Şeref Malkoç da bulunuyor.

Kaynak: Birgun.net