Suriye'deki çatışmaların Türkiye'ye sıçraması nedeniyle başta Kilis olmak üzere sınır kentlerinde hayat durma noktasına gelirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'yi Suriye bataklığına daha fazla çekebileceklerinin sinyalini verdi. Davutoğlu, "Gerekirse Suriye'ye kara güçlerini göndeririz" dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bir anlamda 'kulağı çekilen' Davutoğlu'nun bu sözleri 'manidar' bulunurken, kulislerde hatalı dış politikanın faturasının kendisine kesilmek istendiği şeklinde yorumlandı.
Al Jazeera'nin sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, özellikle son dönemde Kilis’e atılan roketlerin, Türkiye’nin Suriye sınırına ilişkin politikasına etkisi olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine, Türkiye’nin bu konudaki politikasının her zaman net olduğunu vurguladı. AKP hükümetinin cihatçılara ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı savaşan gruplara olan desteğini yok sayan Davutoğlu, bu politikanın 'diplomasi yoluyla krize siyasi çözüm bulmak' olduğunu savundu.

‘Her türlü tedbire hazırız’

"Esed’in meşruiyetini asla kabul etmeyeceğiz" diyen Başbakan, şu ifadeleri kullandı; "Çünkü o hâlâ halkını öldürmeye devam ediyor. 3 milyon Suriyeliyi Türkiye’ye göç etmeye zorladı. Dolayısıyla böyle bir hükümetin meşruiyetinden söz etmek mümkün değil. IŞİD ile ilgili ise, Kilis’e roket atmaya devam ettikleri sürece onları hedef alacağız. Aslında hiçbir ülke Türkiye kadar IŞİD ile mücadele etmedi. IŞİD’in sınırımızda olmasını istemiyoruz. Ilımlı Suriyeli güçleri IŞİD’e karşı destekleyeceğiz. Bu askeri destek ve askeri önlemler devam edecek."
Başbakan asker gönderilip gönderilmeyeceğine dair soruya da "Eğer gerekiyorsa göndereceğiz. Kara güçleri elzem duruma gelirse göndeririz. Kendimizi müdafaa etmek için gerek Türkiye’nin içinde, gerek dışında her türlü tedbiri almaya hazırız" yanıtını verdi.

‘Bize meşruiyet sağlıyor’

Ahmet Davutoğlu, bu konuda uluslararası mutabakat olmaması durumunda AKP'nin tavrının ne olacağını ise şu sözlerle açıkladı; "Aslında BM tarafından alınan çok sayıda karar var IŞİD ile mücadele konusunda. Dolayısıyla gerek nefsi müdafaa, gerek IŞİD ya da diğer terör grupları ile mücadele perspektifinden bu kararlar şimdiden bize meşruiyet sağlıyor. Ancak biz yine de bir uluslararası mutabakatı tercih ederiz. Çünkü IŞİD tüm dünyayı ilgilendiren bir konu."

Türkiye’nin toprağının tehdit altında olmasının söz konusu olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye’nin, Rusya dahil hiçbir ülkeyi karşısına almak istemediğini vurguladı. Davutoğlu, “Ancak söz konusu ulusal güvenliğimiz olduğunda gereken her türlü tedbiri alırız. Burada IŞİD'in tehdidiyle karşı karşıya olan Rusya değil, Türkiye” dedi. Rusya, cihatçılara destek vermekle suçladığı Türkiye'nin başta güvenli bölge talebi ve ülke içi operasyonları olmak üzere Suriye hamlelerine karşı çıkıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Şam’da namaz kılma' hevesiyle Suriye savaşına dahil olan AKP’nin hatalı politikaları sonucu 'yeni komşumuz' haline gelen IŞİD tarafından bugüne kadar 50’den fazla roket mermisi ile vurulan Kilis'te 20 yurttaş yaşamını yitirmişti.

Kaynak: Birgun.net