NURCAN GÖKDEMİR
[email protected]


AKP hükümetleri döneminde kamuda kontrolsüz bir şekilde büyüyen araç savurganlığı kontrol edilemiyor. Maliye Bakanlığı, kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere araç disiplini sağlamak, lüks harcamaları önlemek için kullandıkları araçları envantere kaydetmeleri talimatı verdi. Mayıs ayı sonundaki talimat yerine getirilmeyince bakanlık yeni bir genelge ile süre uzatımına başvurmak zorunda kaldı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 30 Mayıs 2016’da tüm kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere yönelik bir genelge yayımlayarak, kamuda sağlıklı bir taşıt envanteri oluşturulması ve giderlerin takip edilmesi amacıyla Maliye Bakanlığı bünyesinde “Kamu Taşıtları Yönetim Bilgi Sistemi (TBS)” oluşturulduğunu bildirdi. Yazıda, taşıt yönetiminde kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasının hedeflendiği ifade edilerek, TBS ile taşıt envanterinin çıkarılacağı, takip edileceği, maliyetlerin izleneceği ve elde edilen veriler doğrultusunda da önlem alınacağı bildirildi.

Ağbal dinletemedi

Kurum ve kuruşlardan, yetkilendirilecek ‘’Taşıt Kurum Görevlisi’’nin, kurumlarındaki taşıtları ve giderlerini izlemesi, ‘’Veri Giriş Görevlisi’’nin de bu bilgileri merkeze iletmesi istendi. Ağbal’ın imzasını taşıyan yazıda, personelin belirlenip taşıtları ve giderlerini kayda alarak merkeze bildirmeleri için kamu kurumlarına 31 Temmuz’a kadar süre verildi.

Sistemle Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile MİT’e ait tüm taşıtların da izlenmesi öngörüldü.


Ancak 31 Temmuz’a gelindiğinde sistemin tam olarak işlemesi sağlanamadı. Kamu kurum ve kuruluşları genelgenin gereğini yerine getirmeyince Ağbal, yeni bir genelge daha yayımlayarak süreyi 9 Eylül’e kadar uzattı. Genelgede, süre bittiğinde bazı kurumların yetkilendirme yapmalarına rağmen taşıtlarına ait girişlerini henüz tamamlamadıkları, bazı kurumların da görevlileri yetkilendirmeleri belirtildi. Bakan Ağbal, kurum ve kuruluşlarına sistemin işlemesini sağlayacak işlemleri tamamlamaları için 9 Eylül 2016’ya kadar yeniden süre verdi.

6 ayda 400 milyonluk gider

Bu arada kamunun altı aylık taşıt alımı ve yakıt gideri 400 milyonu geçti. Başbakanlık Etik Kurulu da geçtiğimiz aylarda kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeleri lüks araç alımı konusunda uyardı. Lüks araç kullanımının taşraya kadar indiği belirtilerek, bunun için uygulanan hilelere de dikkat çekildi.

Kaynak: Birgun.net