HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Psiko-Sosyal Dayanışma Ağı (PSDA), bomba yüklü araçla saldırı yapılan Ankara Güvenpark’ta patlamadan zarar gören çevre esnafa destek ve bilgilendirme bildirisi dağıttı. Saldırıya maruz kalanlara, tanıklık edenlere ve yakınlarına psiko-sosyal destek sunmak için çalışan PSDA, insan eliyle oluşturulan saldırıların travmatik sonuçları olduğunu ve bu nedenle profesyonel destek için bilgilendirme yaptıklarını ifade etti.

Beş ayda üç kez canlı bomba saldırısının hedefi olan Ankara’da birçok kişinin psikolojik sorunlar yaşadığını ifade eden Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP) psikologlarından Banu Bülbül ise bu sorunları yaşayanların yapması gerekenleri BirGün’e anlattı. Bülbül, yapılabilecek en faydalı şeyin sorunu yaşayan insanın duygu ve düşüncelerini yakınlarıyla paylaşması, olduğunu söyledi. “Kaygılar ve korkular sağlıklı düşünmeleri engelleyecek ölçüye ulaşırsa uzman yardımı almak iyi olacaktır” diyen Bülbül, patlamalardan etkilenenlerin eski yaşantısına dönmesi için acele etmemesi gerektiğini ifade etti.

‘Sakin kalmalı’
Bülbül, “Eve kapanma, sokağa çıkmama her zaman korkma ve kaçınma tepkisi anlamına gelmeyebilir. Bazı kişiler için donma ve duygusal hissizliğe de işaret edebilir. Özellikle ailelerin çocuklarına, gençlere karşı aşırı koruyucu tutum ve davranışlar geliştirmeleri beklenebilir. Böyle bir durumda anne ve babaların olabildiğince sakin kalması ama endişelerini de çocuklarıyla paylaşmaları olumlu olacaktır” bilgisini paylaştı.

Kaynak: Birgun.net