Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında sosyal medya platformlarına hızlı bir şekilde erişim engeli getirildi. RTÜK'ten saldırıyla ilgili olarak gelen yasağın ardından Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım platformlarına da giriş şu an için normale dönmeye başlasa da yavaşlık sürüyor.

Radikal'in haberine göre İstanbul’da yaşanan bombalı saldırının ardından Twitter ve Facebook gibi sosyal medya sitelerine erişimde sorun yaşanıyor. Ankara'da TSK'yı hedef alan ve bombalı araçla gerçekleştirilen saldırı sonrasında ve son olarak 13 Mart’ta gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında da sosyal medya kapatılmış ve çok geç saatlerde tekrar erişim mümkün olmuştu.

Geçtiğimiz Ekim ayında meydana gelen Ankara'daki saldırının ardından söz konusu kısıtlamalarla ilgili açıklama yapan Alternatif Bilişim Derneği Üyesi Barış Büyükakyol ise Türkiye’de Twitter ve Facebook gibi her internet sitesinin kullandığı bir bant genişliği olduğunu belirterek, “Bu bant genişliği birkaç tuşluk işlemle daraltılabilir. Bunu daraltırsanız, geçebilecek veri hacmi düşerek site yavaşlar. Buradaki daraltmaya da ‘throttling’ işlemi denir. Yani Twitter’ın kendi ana sunucusuna giden otoyolun şeritleri kapatılıyor. Yoldan hızlı gidilmiyor” demişti.

Bu tip durumlarda yasağı aşmanın en etkili yolu ise kullanılan browser'a zenmate eklentisini kurarak aktive etmek.

Zenmate uygulaması Chrome için: https://chrome.google.com/webstore/detail/zenmate-vpn-best-cyber-se/fdcgdnkidjaadafnichfpabhfomcebme?hl=tr

Zenmate uygulaması Firefox için: https://addons.mozilla.org/fr/firefox/addon/zenmate-security-privacy-vpn/

Kaynak: Birgun.net