YAŞAR AYDIN [email protected]

Dün AKP MKYK’si toplandığında herkes dokunulmazlıklara dair bir gelişmenin olup olmayacağını merak ediyordu. Sanırım hiç kimse (Fuat Avni hariç) böyle bir karar beklemiyordu. AKP MKYK’si resmen Başbakan Davutoğlu’na darbe yaptı.

Gerilimin adı konuldu
Bugüne kadar satır aralarında medya üzerinde devam eden Davutoğlu ile Erdoğan arasındaki gerilime bu kararla ad konulmuş oldu. Davutoğlu’nun son gurup toplantısındaki öfkesinin nedeni de ortaya çıktı.

MKYK’den çıkan karar neydi? Bundan böyle il ve ilçelerin atama yetkisi Başkan’da değil MKYK’de olacak. Yani Davutoğlu hiçbir şekilde hiçbir il ilçe örgütüne müdahale edemeyecek. Erdoğan’a gönülden bağlı (bir iki il dışında) bir ekiple yola devam edecek.

Önce kongre sonra seçim
AKP MKYK’sinin aldığı bu karar takdir edersiniz ki Ankara’da bomba etkisi yarattı. Davutoğlu’nun örgüt içinde zaten tartışılan etkisi bugün itibari ile gündemden düşmeyecektir. MKYK bu kararı hangi gerekçeye dayanarak aldığını henüz bilmiyoruz. Ama bu kararın tartışılmadan, özellikle de Erdoğan’a sorulmadan alındığını sanırım kimse beklemiyordur. Zamanlaması ile de önemli olan bu karara Ankara’daki ilk tepki “önce AKP’de olağanüstü kurultay ve sonra da erken seçim” olarak okundu.

Artık belli oldu ki Erdoğan’ın Başkanlık merkezli politikasına kendi usulünce direnen Davutoğlu ile yürünmeyecek.
Mayıs ayı içinde kongre bekleyen MHP’nin yerine AKP Kongresi izlemek zorunda kalabiliriz.

Şimdi ne olacak?
Gözler Davutoğlu’nun söyleyeceklerinde. Kendisine yapılan bu hamleyi görmezden mi gelecek yoksa o da bir adım atacak mı? Davutoğlu’nu yakından tanıyanlar şiddetli bir karşı koyuş beklemiyor. Zamana yayıp güç kazanmaya çalışacak. Ama kavga artık çok aleni hal aldı. Saklayacak bir şey kalmadı. Binali Yıldırım’ın oğlunun görüntüleri bir Davutoğlu hamlesi olarak okundu. Erdoğan dün MKYK’de yanıt verdi. Şimdi hamle sırası Davutoğlu’nda. Mayıs ayına çok farklı bir AKP görüntüsü ile başlayabiliriz.

Çelik soru almamak için toplantıyı bitirdi
AKP’nin kritik MKYK toplantısı ardından basın mensuplarının karşısında çıkan Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Davutoğlu’nun elinden alınan yetkiye dair ısrarlı soruların gelmesi üzerine açıklamalarını sonlandırdı. Gazetecilerin Davutoğlu’nun elinden alınan yetkiyle ilgili ilk sorusunu yanıtlayan Çelik, ikinci sorunun tamamlanmasına dahi izin vermeden olağan bir sürecin işlediğini anlattı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, kararın zamanlamasına dair ilk soruya, “Bu hakikaten teknik bir konu, zaten bu kararın alınmasında da ilk imzayı Başbakan almıştır, dolayısıyla bir kriz durumu yok. Bir kriz olursa ben size söylerim” diyerek yanıt verdi.
Çelik, yeni anayasa çalışmalarına dair de “takvimimiz aksamadan bu ayın içerisinde belli bir aşamaya ulaşmış olacağız, anayasa taslağı ortaya çıkmış olacak” açıklaması yaptı.

Kaynak: Birgun.net