Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşma ile mültecilerin iadesi, bugün itibariyle başladı. Sakız Adası'ndaki kamptan kaçan ve Türkiye'ye iade edilmek istemeyen 450 mülteci, Atina'ya gidebilmek için Sakız Merkez Limanı'nda üç gündür bekliyor.

Sakız Adası'ndaki bir grup mülteci bu sabah katamaran feribotla Dikili'deki geri kabul istasyonuna götürülmek üzere yola çıktı. Bir grup göçmen ise1 Nisan'da adadaki Vial Kampı'ndan Sakız Merkez Limanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık 450 mülteci, limanda kendilerini Atina'ya götürecek geminin gelmesini bekliyor. Ancak Midilli-Sakız-Atina arasındaki seferlerinin Sakız Merkez Limanı ayağının rotası, adanın batı yakasındaki Mesta Limanı'na kaydırıldı. Türkiye'ye iade edilmek istemeyen mültecilerin limandaki ısrarlı bekleyişi sürüyor.

"TÜRKİYE'YE DÖNMEK İSTEMİYORUZ"

Ülkesinden önce Suriye'ye ardından da Türkiye'ye geçtiklerini belirten 21 yaşındaki Irak uyruklu Barzan Sabah, şöyle konuştu "Van'da 14 gün kaldık. Ardından geçtiğimiz İzmir'de de 3 gün. Amacımız 6 ay kadar önce Almanya'nın Münih şehrine ulaşan yakınlarımızın yanına ulaşabilmek. Kişi başı 1300 lira ödeyip, 14 kişi Çeşme'den Sakız Adası'na geçtik. Eğer ülkemizde kalsak ölmüştük. Daha iyi şartlarda yaşamak ve ailemize kavuşmak için bizler de Almanya'ya gitmek istiyoruz. Eşim Yasmin Sabah ile 2 aylık kızım Yağmur Sabah ile bu yolculuğa çıktım. Kızımızda karaciğer büyümesi var, bunun için de acil ameliyat olması gerekiyor. Ama pasaportumuz olmadığı için ameliyat yaptıramıyoruz. Buradaki kampta 12 gün kaldık. Kampta Suriyeliler ile Afganistanlılar arasında kavga çıktı. O ortamdan kaçıp Sakız Liman'a geldik. 3 gündür de buradayız. Türkiye'ye dönmek istemiyoruz. Çünkü orada Avrupa'nın bizlere sunacakları iyi şartlar, iş, para yok. Zaten tüm paramızı da yollarda bitirdik. Şimdi yiyecek alacak paramız bile yok. Daha iyi şartlar altında yaşamak için ölümü göze alarak denizi aşıp buraya geldik. Türkiye'de bizi neler bekliyor bilmiyoruz, endişeliyiz."

"TÜRKİYE'DE TERÖR VAR"

Ülkesini can güvenliği olmadığı için terkettiğini anlatan 24 yaşındaki Suriyeli Ahmet Mahluf da "Avrupa ülkeleri göçmenlere para veriyor. Türkiye vermiyor. Ayrıca, Türkiye'de terör var. Türkler, Suriyelileri sevmiyor. Türkiye'de iş imkanı ve kimlik de yok. O nedenle Türkiye'ye dönmek istemiyoruz" diye konuştu.

"IŞİD'DEN KAÇTIK"

Eşiyle birlikte Suriye'deki savaştan kaçtığını belirten 24 yaşındaki Azad Arap da "Evimiz savaşta yerle bir oldu. IŞİD'ten kaçtık. Orada kalan yakınlarımın akıbeti ne oldu onu bile bilmiyorum. Kardeşim 8 ay önce Almanya'ya gitti. Biz de onun yanına gitmek istiyoruz. Türkiye'de hayat çok zor, 'Suriyeli'ysen git' diyorlar. Ev yok, iş yok, maaş yok. Ayda 200 lira veriyorlar. 13 gündür buradayım, para bitti, sıkıntı başladı. Kampta düzenli yemek veriyorlardı ama limanda kaldığımız süre boyunca kendi ihtiyaçlarımızı kendimiz karşılamaya çalışıyoruz. Burada battaniyelerle taş zeminde yatıyoruz" dedi.

Tüm ailesini Suriye'de bıraktığını anlatan 24 yaşındaki Adnan Davut ise IŞİD'e katılmamak için kaçmak zorunda kaldığını belirterek, kendisi için Avrupa'nın neresi olursa olsun gitmekte kararlı olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE'DE UCUZA ÇALIŞTIK"

İki yıl önce Suriye'den Türkiye'ye geldiğini belirten 32 yaşındaki Felek Hamid, Sakız Adası'na geçene kadar İzmir Buca'da kardeşiyle birlikte bir tekstil atölyesinde çalışarak ailelerine baktıklarını söyledi. "Türkiye'de az para kazanıyoruz ve rahat değiliz. 6 ay önce babamız Norveç'e gitmişti. Tek dileğimiz babamızın yanına ulaşabilmek" diye konuştu.

"BİRÇOK KİŞİ HER ŞEYİNİ SATIP ÜLKESİNİ TERKETTİ"

Aslen Mardinli olduğunu uzun süredir Suriye'de yaşadığını belirten Şahin Hüseyin ise şunları söyledi:

"Orada savaş başlayınca eşim ve iki oğlumla Türkiye'ye geçtik. Daha sonra eşim Almanya'ya geçti. İki oğlumla ben de Almanya'ya eşimin yanına gitmek istiyorum. Çeşme'den yatla 4 bin dolar karşılığıda 19 Nisan'da Sakız Adası'na geldik. Burada kampta kalıyorduk. Fakat kampta Afganistan uyruklular ile Suriyeliler arasında kavga çıktı. Dördüncü kavga oldukça şiddetliydi. Üç kişi hastanelik oldu. Onlara bakmak için giden iki arkadaşımız da dönmedi. Hem hastanedeki arkadaşlarımızdan hem de onlara bakmaya giden arkadaşlarımızdan bir haber alamadık. Endişeliyiz. Şu an tek dileğimiz onlardan iyi bir haber almak. Hepsi de 18 yaş altındaydı. AB bizler için ne rol kestiyse onu oynamaktan başka çaremiz yok görünüyor.

Birçok kişi de hem savaştan kaçmak, hem de daha iyi şartlarda yaşamak için evini, malını mülkünü neyi varsa satıp ülkesini terk etti, ölümü göze alıp şişme botlarla Türkiye'den Yunanistan'a geçti. Hatta karşı kıyıya geçerken kiminin eşi, kimin çocuğu, kimin annesi-babası boğularak öldü. Aileler parçalandı. AB şimdi bizleri istemiyor. Onlar Suriyeli ve Iraklılar'ı kabul edeceklerini söylemişlerdi. Ancak, Afganistan, Pakistan ve başka ülkelerden de birçok kişi aldılar. Onları göndersinler, onlardan boşalan yerlere de biz Suriyeli ve Iraklıları alsınlar."

()

Kaynak: Birgun.net