UĞUR ŞAHİN [email protected] @uugurs

Kuzey Ormanları Savunması’nın çağrısıyla önceki gün yaşam savunucuları, Tekirdağ’ın Saray ilçesi Safaalan Mahallesi’ne Mehmet Cengiz’in ortaklarından biri olduğu İGA Havalimanı Şirketi tarafından açılmak istenen patlatmalı maden çıkarma tesisine karşı bölgeye gitti. Çatalca’da polisler tarafından engellenen yaşam savunucuları, yol güzergâhını değiştirip, Çilingoz’a ulaşırken, İstanbul’a dönmek üzere ayrılan otobüslerin şoförlerine dönüş yolunda polis tarafından Kaymakamlığın yasakladığı gerekçesiyle bir daha gelmemeleri söylendi. Bölgede kamp kuran yaşam savunucuları, Safaalan köyünde yaşayan köylüleriyle birlikte taşocağına karşı forum gerçekleştirdi. Foruma, köy muhtarının yanı sıra, Saray Doğayı Koruma Derneği üyeleri ve birçok yaşam savunucu katılırken, konuşmacılar deneyimlerini aktardı. Forumda taşocağı istemediklerini ve ocağa karşı imza toplamaya başladıklarını dile getiren köylüler, mücadele edeceklerinin altını çizerek, “Köyün tek bir deresi var, o da taşocağı alanı içinde kalıyor” dedi.

Taşocağı istenmiyor
BirGün’e konuşan Kuzey Ormanları Savunması’ndan Banu Uzpeder, gerçekleştirilen forum ve kamp hakkında şu bilgileri aktardı:” Köylüler, taşocağını istemedikleri forumda vurguladılar. Çünkü burası kiraz ve mantar toplayıcılığı ile hayvan besiciliği açısından çok önemli bir yer. Taşocağı olduğu surette, bu hayvanların burada beslenmesi mümkün değil. Keza çok güzel kiraz yetişiyormuş bölgede. Kiraz ağaçları da zarar görecek. Aynı zamanda buradan yurtdışına çok ciddi anlamda mantar ithalatı var. Eğer taşocağı olursa mantarlık alan da gidecek.”


“Sahip çıkarsak bunu engelleyebiliriz”
Konuyla ilgili daha önce açıklama yapan Safaalan Mahallesi Muhtarı Mehmet Özmen, Saray Belediyesi ve Safaalan Muhtarlığı dâhil ilgili hiçbir kurumun görüşünün alınmadığını ifade etmiş ve “Bizlerin görüşü alınmadı. Bu karar burada hiçbir canlı yaşamıyor anlamına geliyor. Bunu önleyebilecek tek güç biziz. Köyümüze sahip çıkarsak bunu engelleyebiliriz” şeklinde konuşmuştu.

***

Açık ocak işletmeciliği yapılacak

Mehmet Cengiz’in ortak olduğu İGA Havalimanı AŞ bakanlığa 20 Mayıs’ta 3. Havalimanı’na malzeme üretme gerekçesiyle ormanlık alana Granit Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi kurma projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu. Şirketin hazırladığı başvuru dosyasında, açık ocak işletmeciliği yapılacağı ifade edildi. Şirket, granit üretimi için, iş makinaları ve patlayıcı madde kullanılarak delme patlatma yöntemi ile çalışılacak. Dosyada, üretim malzemelerinin tamamının 3. Havaalanı Projesi için kullanılacağı ve havaalanı inşaatının ardından faaliyetin sona ereceği belirtiliyor.

Kaynak: Birgun.net