ÖMER ŞAN-RİZE

Sokak lambalarına ve yıkım törenlerine resmi tören düzenleyen Rize Belediyesi bir kez daha fıkraları aratmayacak olaya neden oldu. Lağım sularının akıtıldığı ve kokudan gezilemeyen sahilde, belediye itfaiye ekipleri deniz suyunu tazyikli suyla yıkadı.

Kentte, yıllardır söz konusu olan ancak bir türlü tamamlanamayan ve tamamlanması da uzun yıllar alacağı kaydedilen projeler bir yana, yaz sıcaklarının başlamasıyla Rize’yi saran lağım kokusu için Rize Belediyesi’nin bulduğu çözüm Karadeniz fıkralarına yenisini ekleyecek türden.

Yaz aylarını çekilmez hale gelen lağım kokuları Rize’yi bir kez daha sararken, binlerce vatandaşın, yüzlerce turistin yaz aylarında zamanlarını değerlendirmek için gittiği sahil kesiminin hali içler acısı durumda.

Çevre sakinlerinin yanı sıra esnaf ve vatandaşları canından bezdiren lağım kokusu dolayısıyla belediyeye defalarca şikayette bulunduklarını kaydeden vatandaşlar, belediyenin sahil temizliğinde sınıfta kaldığını ifade ederek, yayılan lağım kokusu dolayısıyla deniz suyunu tazyikli suyla yıkayan belediyenin Karadeniz Fıkralarını aratmadığını söyledi.

Vatandaşlar, yoğun şikayete neden olan kokuyu ortadan kaldırmak için Rize Belediyesi’nin bir an önce konuyla ilgilenmesini beklerken, lağım kokusunun tazyikli suyla yıkanmasını içeren görüntülerin bir vatandaş tarafından belediyenin sosyal medya sayfasında paylaşılması üzerine belediye yetkililerin ivedi bir şekilde görüntüleri silmesinden dolayı, vatandaşların belediyenin konuyla yakın zamanda ilgileneceğine dair umutları da kaybolmuş durumda.

Geçen yıllarda da aynı yerde yine aynı sorunun yaşanması, vatandaş ve esnafların şikayetleri üzerine Rize Belediyesi yine aynı şekilde itfaiye araçlarıyla denizin yüzeyini yıkamaya çalışmıştı.

Sahil Parkı gezilemez durumda

Öte yandan Rize’de Sahil Parkının içler acısı hali vatandaşları da isyan ettiriyor. Sahil Parkına geçiş noktalarının su göletleriyle kaplanması ile daha önce kazılan ancak yapılmayan yollar nedeniyle sahile geçişlerde zorlanan vatandaşlar, sahildeki lağım ve çöp kokusu nedeniyle de zor anlar yaşıyor.

Kilometrelerce uzunluğundaki sahil kordonunda vatandaşların çektiği çileler bunlarla sınırlı kalmıyor. Bisiklet yolu bulunmayan sahil parkında zamanla bisikletliler ile parkta yürüyenler de çarpışma tehlikesi yaşıyor.

Sahilin başından itibaren sonuna kadar olması gereken yürüyüş ve koşu parkuru ise 500 metreyi bulmazken, parkurda yer alan kayaların haricinde parkur 4-5 ayrı bölgeden de tahrip olmuş ve yetkililerin parkuru onarmasını bekler halde duruyor. İtfaiye Müdürlüğü binası arkasından başlayıp Sahil boyunca devam etmesi gereken parkurun geri kalan kısmı ise işyerlerinin girişine denk geldiğinden 300-400 metre ile sınırlı kalıyor.

Sahil Parkı aynı zamanda yaz aylarında kente gelen turistlerin de denize sıfır olması nedeniyle tercih ettikleri bir alan olurken, vatandaşlar gibi turistler de bu çirkin görüntülerle karşı karşıya kalmak zorunda kalıyor.

Kaynak: Birgun.net