CAN UĞUR

İstanbul'da devlet hastaneleri artan hasta sayısı karşısında yetersiz kalıyor. Randevu sistemiyle çalışan hastanelerin polikliniğinde kuyruk çilesi hiç bitmiyor. Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nde sabah saatlerinde başlayan kuyruk çilesi gün boyu devam ediyor. Hastalar hastanenin fiziki yapısı nedeniyle uzun süre ayakta beklemek zorunda kaldıklarını, yaşlı insanların ayakta duramayıp yere oturarak beklediğini ifade ederek isyan ediyor. Sağlık Bakanlığı yöneticileri ve hastane yönetimi hastaların sorunlarına çözüm bulmak yerine hastanede bulunan hastane odalarına kitaplık rafı yaptırdı. Raflarda ise dini kitaplar yer aldı.

Veriler oldukça çarpıcı
Sağlıkta piyasalaşma ve gericileşmenin yarattığı tabloyu Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Bayazıt İlhan’a sorduğumuzda oldukça çarpıcı veriler sunuyor. Türkiye’de sağlık politikalarının her geçen gün daha da kötüye gittiğinin altını çizen Dr. İlhan “14 Mart Tıp Haftası olarak kutlanırken uygulanan politikalar ve atılan adımlar içinde bulunduğumuz çıkmazı net biçimde gözler önüne seriyor” diyor. Ortaya çıkan tabloda neyin kötü olduğunu sorduğumuzda ise Bayazıt İlhan bazı verilerden bahsediyor:
Sağlık politikaları noktasında Türkiye’de derinleşmiş sorunlar var. Eskiye nazaran çok daha fazla hastalanıyoruz, çok daha fazla doktora gidiyoruz. 10 sene öncesiyle kıyasladığımız zaman Türkiye’de yaklaşık 3 kat daha fazla ilaç tüketiyoruz.

Her adım para
Uygulanan politikaların yanlışlığını anlatan Bayazıt İlhan’a meselenin ekonomik boyutunu sorduğumuzda ise onun da uygulanan politikalar kadar vahim bir tabloya sahip olduğu ortaya çıkıyor. İlhan şunları söylüyor:
Genel Sağlık Sigortamızı primi yatırıyoruz, vergilerimizi ödüyoruz ancak yine de ücretsiz sağlık hakkına erişemiyoruz. Sağlık hizmeti alabilmek için her aşamada cebimizden para ödüyoruz.

Gericilik politikası
Konunun ekonomik ve politik boyutunu özetleyen Bayazıt İlhan’a hasta odalarına konan dini kitaplardan bahsettiğimizde ise yanıtı şöyle oluyor:
Bu iktidar döneminde gericileşme hayatımızın her alanında bir devlet politikası haline geldi. Sağlık bundan payına düşeni alıyor. Nitelikli ve kamusal sağlık hizmeti sunmaktan adeta kaçanlar din kitaplarıyla bu kara tablonun ‘üzerini örtmeye’ çalışıyor. Gericilik sadece bunla sınırlı değil elbette hastanelerde din görevlilerinin bulundurulmak istenmesi de bu konunun bir diğer yüzü.

Kaynak: Birgun.net