ERK ACARER
[email protected]
@eacarer

Kars’ta sağlık personeline ‘Gizlilik sözleşmesi’ adı altında bir belge imzalatılmak istendiği ortaya çıktı. Kars Harakani Devlet Hastanesi çalışanlarına dağıtılan söz konusu belgeyi imzalamak istemeyen personelin baskıya maruz kaldığı belirtildi. Haziran 2016 tarihinde hazırlanan belge tamamen hukuksuz.

Genelge yok

Belge, ‘Sağlık Bakanlığı Personel Gizlilik Sözleşmesi ‘ başlığı ile çalışanlara dağıtıldı. Oysa Sağlık Bakanlığı tarafından bu yönde ilan edilmiş bir mevzuat, genelge ya da yönerge bulunmuyor. Bu nedenle, belgede ‘Bakanlık’ isminin kullanılması, ‘Acaba hastane yönetimi sağlık çalışanları üzerinde algı mı oluşturmak istiyor?’ şüphesi yaratıyor.

Hangi bilgiler paylaşılamaz?

26 maddelik belgede bazı başlıklar özellikle dikkat çekiyor. Maddelerden birinde; “Personel, gerçekleştirilen çalışma, inceleme ve projeler ile Kars Harakani Devlet Hastanesi’nde edindiği bilgiler hakkında, her ne sebeple olursa olsun hiçbir surette, sözlü, yazılı açıklama yapamaz, Kars Devlet Hastanesi’nin yazılı izni olmadıkça bu bilgileri paylaşamaz” deniyor.

Zaten anayasada var bu neyin gizliliği?

Sadece bu madde bile bazı endişeleri beraberinde getirirken, akıllara, ‘Amaç özel hayatın korunması mı yoksa hastane içindeki yanlış uygulama ve skandalların dışarı sızmaması’ mı sorusunu getiriyor. Öte yandan Anayasada zaten kişisel verilerin korunması esaslarını düzenleyen yasa bulunuyor. Anayasanın ‘özel hayatın gizliliğini’ düzenleyen 20. maddesinde, kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usullerin kanunla düzenleneceği belirtilmiyor.

Belgede, Sağlık Bakanlığı Personel Gizlilik Sözleşmesi’ne riayet etmeyen personelin, yaptırıma maruz kalacağı ve görevine son verilebileceği de anlatılıyor.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen sağlık personeline imzalatılmak istenen ‘gizlilik sözleşmesini şöyle değerlendiriyor: “ Eğer bu belgeyi Sağlık Bakanlığı hazırlamışsa, bu zaten başlı başına bir skandaldır. Yok eğer ilgili bakanlık hazırlamamış, belge Kars Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Sağlık Bakanlığı adını kullanarak, hazırlanmışsa burada da ciddi bir görev istismarı ve suç vardır. Özel hayat ve gizliliği yasa ile güvence altına alınmışken, böyle bir sözleşmenin ortaya çıkmasına şüpheyle yaklaşıyoruz. Son zamanlarda Kars'ta, sağlık alanında ciddi eksiklik ve istenmeyen olumsuzluklar yaşandığını, biliyoruz. Yoksa sağlık personeline imzalatılmak istenen bu belge ile özel hayatın gizliliği değil de yanlış uygulama, aksaklık ve alışık olduğumuz skandalların dışarıya sızdırılmaması mı hedefleniyor?

Kaynak: Birgun.net