GİZEM DİKMEN

CHP Mersin Milletvekili Dr. Fikri Sağlar, Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ve BirGün gazetesinin gündeme getirdiği AKP’nin Mayıs ayı harcamalarını Meclis gündemine taşıdı.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı Mayıs ayı bütçe gider tablosunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın düğünün de dahil olduğu ifade edilen “organizasyon giderleri” harcamalarının, sadece Mayıs ayında ilk dört ayın toplam harcamasına yakın olduğuna dikkat çeken Sağlar, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergesinde, “29 Mayıs’ta İstanbul’un fethinin 563’üncü yıl dönümü kutlamaları dolayısıyla yapılan “Fetih Şöleni”nin ve 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın Küçükçekmece Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde yaklaşık 6 bin davetlinin katıldığı “görkemli nikah töreninin yapıldığı mayıs ayında 26 milyon 738 bin TL harcanmıştır. Aynı kalem için ocak ayında 1 milyon 62 bin TL, şubat ayında 6 milyon 933 TL ve mart ayında 7 milyon 225 bin TL harcanırken, nisan ayında 10 milyon 587 bin TL harcanmıştır” ifadelerini kullanan Sağlar, AKP’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamu kaynaklarını harcamadaki rahat tutumunun her ay artarak sürdüğünü vurguladı.

“Savaş konseptini devreye soktu”

7 Haziran seçimlerinde AKP’nin istediği sonucu alamadığını ve bu yüzden ülkeyi savaş konseptinin içine sürüklediğini söyleyen Sağlar, Güvenlik ve Savunmaya Yönelik Mal, Malzeme ve Hizmet Alımları adı altındaki harcamada dikkati çekenleri, “AKP, Mayıs ayında savaş teçhizatı alımına 429 milyon 653 bin TL harcamıştır. Geçtiğimiz aya göre 125 milyon TL’lik bir artışın gerçekleştiği harcamalarda savaş teçhizatı alımına 17 milyon TL, teçhizatların işletilmesine 49 milyon TL, mühimmat alımına 35 milyon TL, hizmet alım giderlerine 57 milyon TL harcama yapılmıştır. Geçen ay 31 bin TL harcanan zırhlı araç alımları için de mayıs ayında 16 milyon 117 bin TL harcanmıştır” şeklinde anlattı.

Örtülü ödenek harcamalarının bir milyara yaklaştığını ifade eden Sağlar, Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı gider tablosunda, Temsil, Ağırlama, Tören, Fuar, Organizasyon Giderleri kaleminde; 2016 yılının ilk dört ayında toplam 25 milyon 807 bin TL harcanırken mayıs ayında bu dört ayın toplamından daha fazla neler için harcanmıştır? Tek tek, tarih tarih açıklar mısınız?

Savaş teçhizatı alımına sadece mayıs ayıda 429 milyon 653 bin TL harcanması ile yıl sonuna kadar bu kalem için yapılacak tahmini harcama nedir?

Kimsenin soramadığı “örtülü ödenek ”in ilk beş ayında toplam 734 milyon 83 bin TL harcanması abartılı bir kaynak kullanımı değil midir? 17 milyon Türkiye Vatandaşının yoksul olduğunu düşünürsek bu harcamalar ne içindir?

Yıl sonuna kadar örtülü ödenek harcamaları 1 milyar TL’yi bulursa, şaibeli harcamaları bir defaya mahsus kamuoyu ile paylaşmayı düşünür müsünüz?

Kaynak: Birgun.net