Avusturya’da aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin lideri Heinz-Christian Strache, Türkiye’deki darbe girişimini, Hitler iktidarının önemli kilometre taşlarından ‘Meclis yangını’na (Reichstagsbrand) benzetti.

Naziler 1993 tarihindeki yangını Komünistlerce hükümeti yıkma girişimi olarak sunmuş, ardından birçok hak ve özgürlük rafa kaldırılıp geniş ölçekli bir tasfiye girişilmiş, böylece Hitler’in gücü pekiştirilmişti.

‘Güdümlüymüş gibi’

Reuters’in haberine göre Strache, Die Presse gazetesine verdiği söyleşide, Erdoğan’ın darbe girişimini ordu, kamu ve akademideki muhaliflerin belini kaırmak için kullanmasının kendisine ‘Meclis yangını’nı anımsattığını söyledi: “Bu darbe girişimi neredeyse güdümlüymüş gibi geliyor bana; hedef de Erdoğan’ın diktatoryal başkanlığını mümkün kılmakmış gibi.”

Özgürlük Partisi şu an muhalefette olsa da kamuoyu araştırmalarına göre birinci sırada. Adayının da cumhurbaşkanı seçilme ihtimali var.

İlişkiler gergin

Strache’nin demeci Avusturya-Türkiye ilişkilerinin gerildiği bir döneme denk geldi.

Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Avusturya’yı‘radikal ırkçılığın başkenti’ diye nitelemiş, muhatabından sakinlik tavsiyesi gelmişti. Ayrıca Avusturya, Türkiye’nin Viyana büyükelçisinden ülkededeki ‘Erdoğan yanlısı’ gösterilerle ilgili izahat istemişti.

Öncesinde de Avusturya Başbakanı Christian Kern, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecinin sona erdirilmesi için kolları sıvadığını açıklamıştı. (Diken)

Kaynak: Birgun.net