YAŞAR AYDIN [email protected]

AKP çok uzun zamandır ülkede sağın tüm renklerini bir şemsiye gibi altına aldı. O şemsiyenin dışında kalmaya çalışan MHP ise özellikle çatışma ortamının artması ile tam anlamı ile AKP’ye eklemlenmiş durumda. Her kritik süreçte desteğini esirgemedi.

Bu yaşananlara rağmen uzunca bir süredir Erdoğan çizgisinden yorgun düşen, siyasetin sıkışmışlığını farklı kanallardan açmaya çalışan önemli bir muhafazakar-sağ siyasetçinin de arayış içinde olduğu sır değil. Zaman zaman AKP içinden sivrilen isimler, yolu bir dönem AKP ile kesişenler ülkücü kökenli siyasetçiler son zamanlarda daha atak bir görüntü çiziyorlar.

MHP Merkeze kayabilir mi?
7 Haziran seçimleri gösterdi ki AKP ve Erdoğan’ı karşısına alan bir MHP’nin oy oranında ciddi bir yükseliş yaşanıyor. Bu anlamı ile sağda yeni bir merkez parti kurma yerine ilk tercih MHP oldu. Özellikle Akşener ve Oğan’ın etrafında MHP’nin geleneksel çizgisi dışında sağın farklı kesimlerinden isimler şimdiden yerini almış gözüküyor. Meral Akşener’in 40 kişilik MHP Meclis gurubunda bile 10 civarında vekille ortak hareket ettiği söyleniyor.


Partiyi yakından takip eden isimler, MHP’de olağan üstü kurultay gerçekleşirse -delegelerin büyük bölümünü Bahçeli seçmiş olsa da- bir değişimin önünün açılmasını yüksek olasılık olarak değerlendiriliyor. Ankara kulislerine göre Bahçeli kurultayın gerçekleşmesini engellemeyi başarırsa diğer alternatifler gündeme gelecek.

Yeni parti mi geliyor?
Erdoğan kendini her şeyin önüne koydukça merkezden kaçma eğilimlerinde artış yaşandığı biliniyor. Bu kaçışın ilk adresi her dönem MHP oldu. Eğer MHP’de var olan anlayış değişmez ise ikinci yol yeni parti olacak gibi görünüyor. Ama bu yolun ilk tercih olmadığını Akşener, Oğan ve Mansur Yavaş’ın etrafında siyaset yapmaya hazır olanlar da belirtiyor.

İstifanın zamanlaması
MHP’de olağanüstü kurultay tartışmaları yaşanırken CHP’de bir istifa yaşandı. CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Mansur Yavaş partiden istifa ettiğini açıkladı. MHP içinden gelen ve Bahçeli ile sorun yaşadıktan sonra CHP’den aday olan Mansur Yavaş’ın istifası Ankara’da hareketliliğe yol açtı. Yavaş’ın özellikle Meral Akşener’le siyaset yapmaya hazır olduğu bilgisi şimdiden kulislere düşmüş durumda.

AKP’li muhalifler izleyecek
Sağda yaşanan gelişmeler karşısında tavırlarının ne olacağını AKP’nin bir dönem öne çıkmış isimlerine sorduk. İstisnasız her isim izlemeyi tercih edeceğini söyledi. O isimler esas olarak kendi deyimleri ile “AKP içinde sağduyunun hakim olacağına” inanıyorlar.

Bu yanıtı aktardığımız gazeteci arkadaşlar ise o kadar emin konuşmadılar. Onlara göre AKP’liler MHP’ye gitmez ama kendilerinin de merkez de olacağı yeni partiye “hayır” demeyebilirler.
AKP ve havuz rahatsız
Uzun bir dönemdir sağda yaşanan kıpırdama Erdoğan, AKP ve havuzu rahatsız etmişe benziyor. Anayasa ve başkanlık sisteminin akıbetine göre yeni bir seçimin dahi tartışıldığı şu günlerde siyasette yaşanacak en küçük değişiklik AKP ve Erdoğan hanesine sorun olarak yazılma potansiyeli taşıyor. Merkez sağ için “Mayıs ayı” hiç bu kadar önemli olmamıştı.

Kaynak: Birgun.net