Irak’ta Şii lider Mukteda el Sadr’ın protesto çağrısı üzerine protestocular yolsuzluk davalarıyla bağlantılı olduğuna inanılan kişilerin yargılanması için Bağdat’ın Tahrir Meydanı’nı doldurdu. Bagdat, Basra, Amara, Kut ve Nasiriye şehirlerinde de gece saatlerinde protesto gösterisi için kalabalıklar toplanmaya başladı. Irak Meclisi Hakikat ve Yolsuzluğu Araştırma Komisyonu Sözcüsü Adil Nuri, önceki gün Başbakan Haydar el-İbadi’nin çok sayıda üst düzey yetkiliyi görevden aldığını açıkladı. İbadi, Irak istihbarat müdürü, Irak’ın ticaret bankası müdürü ve Irak medya ağının başındaki genel müdürüne de görevden el çektirdi.

Iraklı Şii Lider Mukteda el Sadr hafta sonu büyük halk ayaklanması çağrısı yaparak, “Terörist IŞİD ve hükümetteki yolsuzluk yapan IŞİD’cilere karşı büyük halk ayaklanmasını bekliyoruz. Seçim halkındır ve bu halkın elbet bir gün ayaklanması gerekir” demişti. İbadi, reformları devlet kurumlarına yayılan yolsuzluklarla mücadelede geciktiği yönünde eleştirilere maruz kalıyor. Irak Savunma Bakanlığı tarafından açılan tüm silah ve askeri teçhizat alım ihalelerinde 500 milyar dolarlık yolsuzluk yapıldığı ortaya çıkarılmıştı. Binlerce gösterici Dicle Nehri’nin batısında yoğun güvenlik altındaki hükümet organlarının bulunduğu semte girerek “iktidar halka” sloganıyla parlamento binasını üç günlüğüne işgal etmişti. Kolluk Kuvvetleri de silahsız olan protestoculara ateş açmayı reddetmişti.


Toparlayıcı lider
Iraklı Şii lider Mukteda El Sadr mezhepçi olmayan uzlaşmacı tutumuyla Nuri el Maliki hükümetinden daha fazla hak ve siyasi katılım talep eden Sünni göstericilere de destek vermişti. Kendisine bağlı “Mehdi Ordusu”na silahlarını bırakmasını emredip, politikadan da çekileceğini ilan etmiş olan Sadr IŞİD’in ortaya çıkmasından sonra emrindeki Mehdi Ordusu’nu “Barış Tugayları”na dönüştürmüştü.

Kaynak: Birgun.net