En az 2 bin silahlı cihatçının Türk askerlerinin eşliğinde Suriye’ye girdikleri ileri sürüldü. Reuters’in haberine göre Şam Cephesi komutanı Ebu İsa, “Hafif silahlardan ağır ekipmanlara, havan toplarına, füzelere ve tanklara kadar her şeyi geçirmemize izin verildi” diye konuştu.

Sınırdan geçişin dört saat sürdüğünü belirten Ebu İsa, sınırda güvenliğin gevşek olduğunu söyledi. Gelişmenin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, YPG’nin hedefindeki Azez’in düşmesine “kesinlikle izin verilmeyeceğini” söylemesinden sonra gelmesi dikkat çekti.



RUSYA SÖYLEMİŞTİ
Rusya ve Suriye, Türkiye’den cihatçı grupların “Türkiye topraklarını kullanarak” Suriye’ye geçtiklerini açıklamıştı. Rus savunma bakanlığı, Suriye’nin İdlib ve Halep şehirlerindeki ‘teröristler’e Türkiye topraklarından insan ve silah takviyesinin sürdüğünü öne sürmüştü. Suriye hükümeti de Türk askerlerinin isyancılara mühimmat götürmek amacıyla ağır makinelı tüfek yüklü 12 araçla sınırı geçtiğini savunmuştu.

BMGK’YA GİDEBİLİR
Öte yandan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, Türkiye’nin Suriyeli Kürtlere yönelik eylemleriyle ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) bir karar tasarısı sunabileceklerini söyledi. Çurkin, Ankara’nın Suriye sınırında Kürtlere yönelik saldırılara son vermemesi halinde, Rusya’nın BMGK’ya karar tasarısı sunulması için yeniden girişimde bulunacağını ifade etti. Rus diplomat, “BMGK dönem başkanı, sözlü olarak çağrıda bulundu. Ancak Ankara eylemlerini sürdürürse, Türkiye’ye bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğuna dair uyarıların yapılacağı bir belge söz konusu olacak” dedi.

Rusya’nın talebi üzerine önceki gün toplanan BMGK, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki faaliyetlerini de görüşmüştü. BMGK şubat ayı dönem başkanı Venezuela Büyükelçisi Rafael Ramirez Carreno, toplantının ardından, “Konsey üyeleri, Türkiye’nin, Suriye’ye yönelik top atışına son vermesi, devamından endişe duyulduğu konusunda ortak görüşe vardı” demişti.

Kaynak: Birgun.net