Rusya ile İran arasında Hamedan üssünün kullanılmasına ilişkin gerginlik yaşanıyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Hamedan üssünün Rus uçakları tarafından kullanımının “şimdilik” sona erdiğini söyledi. İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, üssün Rus uçaklarına açılmasının gizli kalması gerektiğini ancak Moskova’nın buna uymadığını belirtmişti.

Basın toplantısında Rusya’nın Hamedan hava üssünü kullanmasıyla ilgili soruya Kasımi, “Rusların burada bir hava üssü yok ve konuşlanmış değiller. Bu İran’ın izin verdiği geçici bir işti. Şimdilik sona erdi” şeklinde cevap verdi. Üssün Rusya’ya kapatılması haberinin İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan’ın, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamadan sonra verilmesi dikkati çekti.

Rusya: Şimdilik durdurduk

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’deki cihatçı gruplara bombardıman düzenlemek için İran’ın Hamedan kentindeki üssü kullanan Rus uçaklarının görevlerini tamamlayarak geri döndüklerini duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov tarafından yapılan açıklamada, Rus hava güçlerinin Hamedan’daki üssü bir daha kullanıp kullanmayacağına İran’la yapılan karşılıklı anlaşmalar ve Suriye’deki durum doğrultusunda karar verileceği belirtildi.


Rusya’nın Tahran Büyükelçisi Levan Cagaryan Interfax’a yaptığı açıklamada, Rus uçaklarının Hamedan’daki üssü yeniden kullanması için herhangi bir engel olmadığını belirtti. Cagaryan, “Endişelenmek için sebep yok. Eğer ülkelerimizin yönetimleri bunun gerekli olduğuna kadar verirlerse o zaman yeniden anlaşmaya varırlar” dedi.

Ülkenin batısındaki Hamedan Şehit Nuje Hava Üssü, geçen hafta Suriye’de hava saldırıları düzenleyen Rusya’ya ait bombardıman uçaklarının kullanımına açılmıştı. Rus bombardıman uçakları Hamedan’daki üssü kullanarak üç operasyon düzenlemiş, Suriye’deki terörist grupların hedef alındığı bu operasyonların ilki 16 Ağustos’ta gerçekleşmişti.

Suriye ordusundan Haseke’ye operasyon

Öte yandan Suriye ordusunun Haseke’de hava operasyonlarına devam ettiği bildirildi. ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Haseye’ye ulaşmaları ardından Suriye ordusuna ait uçaklarının bölgeden ayrıldığı yönündeki haberlerin doğru olmadığı belirtildi.
Suriye ordusundan bir kaynak Sputnik’e verdiği demecinde, ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının bölgeye ulaşmaları ardından Suriye uçaklarının Haseke’den ayrıldığı yönündeki haberleri reddetti.

“Suriye hava güçleri önceden de olduğu gibi Haseke üzerindeki uçuşlarını sürdürüyor. Kimse bize hava operasyonlarını bitirmemizi söyleme hakkına sahip değil” diyen kaynağa göre, Suriye ordusu, YPG güçlerinin ordu mevzilerine havan topu mermileriyle saldırıp ateşkesi ihlal ettiği 16 Ağustos’tan beri Kürt güçlere yönelik operasyonlarını sürdürüyor.

Daha önce ABD Savunma Bakanlığı Suriye ordusunun hava saldırılarının olduğu sırada ABD ordusuna bağlı özel kuvvetlerin de bu bölgede olduğunu belirtmişti. Bakanlık sözcüsü Jeff Davis de kuvvetlerinin korunması için savaş uçaklarının Haseke için havalandığını söylemişti.

Bu arada Haseke Belediye Başkanı Muhammed Zaalan Ali de Sputnik’e demecinde, Kürt güçlerin Hasele-Kamışlı yolunu bloke ettiğini ve Suriye ordusunun bu noktada ilerlemesine izin vermediğini anlattı. Ali, “Kürt güçlerin geçen yıl teröristlerle mücadele için yaptıkları yardımlara önem veriyoruz. Ama Kürt güçlerin şimdi silahlarını Suriye ordusuna çevirmesini beklemiyorduk” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net