Rusya, Rus uçaklarının 'Açık Hava Sahası Anlaşması' çerçevesinde 1 - 5 Şubat tarihleri arasında Türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapmasına Ankara'nın izin verilmediğini iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada uçuşa izin verilmemesinin, Açık Hava Sahası Anlaşması’nın “açık bir ihlali olduğu” savunuldu.

Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Ulusal Nükleer Risk Azaltma Merkezi Başkanı Sergey Rıjkov, Interfax ajansına yaptığı açıklamada Türkiye’nin, Suriye sınırlarında ve NATO uçaklarının bulunmadığı alanlarda gözlem uçuşları yapılmasına izin vermeyerek anlaşmayı açıkça ihlal ettiğini söyledi.

Rus yetkili açıklamasında Türkiye’nin bu anlaşmayı ihlal etmesini “cevapsız ve uyarısız” bırakmayacaklarını söyledi. Açıklamasında “anlaşmanın ihlalinin ve Türkiye’nin yapıcı olmayan adımlarının, anlaşmanın taraflarından biri tarafından tehlikeli bir kontrolsüz askeri faaliyet örneği oluşturduğu” ifade edildi.

'Açık Hava Sahası Anlaşması' çerçevesinde Rus An-30B uçağının 1 ile 5 Şubat tarihleri arasında Türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapması bekleniyordu. Eskişehir'den kalkacak olan uçak daha önce tarafların mutabık kaldığı rotada uçuşunu gerçekleştirecek, uçakta bulunan Türk yetkililer ise uçuş düzenini ve kullanılan aletleri denetleyecekti. Uçuş mesafesinin bin 900 kilometre olacağı belirtildi.

1992 yılında imzalanan Açık Hava Sahası Anlaşması, 34 ülkenin birbirlerinin havasahasında gözlem uçuşları yapılmasına olanak sağlıyor. Rusya bu uygulamaya 26 Mayıs 2001’de dahil oldu.

Kaynak: Birgun.net