Rusya ve ABD arasında varılan ateşkes anlaşmasının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceğiyle ilgili bir madde içermediğini ifade eden Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, PYD’nin Cenevre’de temsil edilmesi gerektiğini yineledi.

Sputnik’e konuşan Bogdanov, ABD ile yürütülen ateşkes müzakerelerinde siyasi geçiş sürecinin konuşulmadığını, dolayısıyla Esad’ın kaderinin tartışılmadığını söyledi.

Bogdanov, ateşkes anlaşmasının, Cenevre’de Suriye hükümeti ile muhalif gruplar arasındaki diyalog sürecine ivme kazandırması gerektiğini ifade etti.

“PYD, IŞİD’e karşı direnişi organize eden öncü güç”

Bogdanov, Suriye Uluslararası Destek Grubu’ndaki bazı ülkelerin Suriyeli Kürtlerin katılımına karşı çıktığı için Kürtlerin diyalog masasında olup olmayacağının henüz netleşmediğini aktardı.

“Bu ülkeler PYD’yi terör destekçisi olarak görüyor. Rusya, bu yaklaşımı yanlış buluyor ve PYD’nin Cenevre’ye davet edilmesi için partnerlerine çağrı yapıyor. PYD, Suriye’nin kuzeydoğusunda IŞİD’e karşı direnişi organize eden öncü güçtü.”

Bogdanov, Suriye’deki siyasi geçiş sürecinin müzakerelere katılmak istemeyen yıkıcı güçlerin esiri olmaması gerektiğini vurguladı.

Riyad destekli Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi’nin Şam yönetimiyle diyaloga devam etmek için ön koşul sunmama ilkesini sürekli ihlal etmesine tepki gösteren Bogdanov, siyasi sürecin diyalogda yer almak istemeyen grupların esiri yapılmaması gerektiğini söyledi.

“Suriye’de gizli planımız yok”

Rusya’nın Suriye krizini çözmek için gizli planlar yapmadığını söyleyen, Bogdanov, “ABD ve Suudi Arabistanlı yetkililer, Suriye ile ilgili B planları olduğunu açıkladılar. Ancak buna rağmen Rusya, B ya da C planının olmadığını duyurdu” dedi.

Bogdanov, Moskova’nın Viyana ve BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan anlaşmalara bağlı kalmaya devam ettiğini ve diğer ülkeleri de bu anlaşmalara bağlı kalmaya davet ettiğini söyledi. ‘

Suriye’deki bazı grupların 12 Eylül’de başlayan ateşkes rejimine uymadığını belirten Ru

Kaynak: Birgun.net