Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andey Karlov, uçak krizi ile bozulan Rusya- Türkiye ilişkilerin düzelmesi için 3 şartı açıkladı. Karlov, Türkiye’den “resmi bir özür, suçluların cezalandırılması ve Rusya tarafına verilen zararın tazmin edilmesini” beklediklerini söyledi. Türkiye'nin ısrarlar üst düzey bir görüşme talep ettiğini kaydeden Karlov, ancak bu görüşmeler Türkiye'nin duruşunu değiştirmeyecekse olmasının da bir anlamı yok. Korkuyorum böyle bir durumda bütün ilişkiler dondurulabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Rus RİA Novosti ajansına geniş bir röportaj veren Andrey Karlov, Rusya liderliğinin bu krizi çok iyi yönettiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı’nın söylediği gibi bu krizi çözmesi gereken tarafın Türkiye olduğunu savunan Rus Büyükelçi, Türkiye’den “resmi bir özür, suçluların cezalandırılması ve Rusya tarafına verilen zararın tazmin edilmesini” beklediklerini dile getirdi. Türkiye tarafından yapılan “üzüntü duyulduğuna dair açıklamaların yeterli olmadığını” ifade eden Karlov, “Açıklamalar yaşananları karşılamıyor.” dedi.

Rus Su-24 uçağının düşürülmesinin Rusya-Türkiye ilişkilerini ikiye böldüğünü kaydeden Rus büyükelçi, ardından Moskova yönetiminin bazı ekonomik tedbirler aldığını ve bazı işbirliklerini ve diplomatik ilişki mekanizmalarının durdurulduğunu anlattı.

Türkiye’nin sürekli talepleri doğrultusunda iki ülkenin dışişleri bakanlarının Belgrad’da bir araya geldiğini hatırlatan Rus Büyükelçi, “Ancak bu görüşmenin de faydasız olduğu anlaşıldı.” dedi.

Karlov, “Türk tarafı sürekli olarak en yüksek seviyede bir görüşme istediğini söyleyip duruyor. Ancak bu görüşmeler Türkiye'nin duruşunu değiştirmeyecekse olmasının da bir anlamı yok. Korkuyorum böyle bir durumda bütün ilişkiler dondurulabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile güzel bir ekonomik işbirliği geliştirdiklerini; ancak onlarca yıldır ilişkilerinin olduğu ama hiç gelişmediği ülkelerin de bulunduğunu söyleyen Rus Büyükelçi, “Eğer Türkiye pozisyonunu değiştirmezse aynı şey Türkiye ile olacak.” uyarısında bulundu.(CN)

Kaynak: Birgun.net