Rus istihbarat güçlerinin Türkiye’nin Cerablus operasyonundan haberdar olduğu öne sürüldü. İddiayı Rus gazetesi Kommersant ortaya attı.

İddiaya göre isminin açıklanmasını istemeyen askeri bir kaynak, Rus istihbarat güçlerinin Cerablus operasyonundan haberdar olduğunu, fakat operasyonun kapasitesinin beklenilenden farklı olduğunu açıkladı. Kaynak “Kent daha az güçle de alınabilirdi. Türk ordusu bu bölgede kalmayıp muhtemelen daha ileriye doğru hareket edecek” dedi.

İsrail: “Hemfikiriz destekliyoruz”
İsrail Büyükelçiliği Ankara Maslahatgüzarı Amira Oron, Türkiye’nin Cerablus’a yönelik müdahalesine ilişkin olarak yaptığı açıklamada “Türkiye, sınırlarında IŞİD’in olmasına izin veremez. Türkiye’yle hemfikiriz ve destekliyoruz” dedi.

IŞİD’in İsrail sınırlarında da tehdit oluşturabileceğini kaydeden Oron, “Bu yüzden bu tehdidin farkında olmak çok önemli. Bunun Türk halkının yaşamını nasıl etkilediğini görüyoruz. Türkiye, sınırlarında IŞİD’in olmasına izin veremez. Türkiye ile hemfikiriz ve destekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Oron, IŞİD’in Türkiye’de gerçekleştirdiği saldırıları hatırlatarak, “Türk hükümeti IŞİD tehdidini engellemek için kararlar almaktadır. Umarız bu Türkiye için sancılı bir operasyon olmaz” ifadelerini kullandı.

Rus ordusu tatbikatta
Öten yandan Rus ordusu, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla savaş hazırlığının denetlenmesi için ani tatbikata başladı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, tatbikatta Güney Askeri Bölgesi’nin kriz durumlarına ne kadar hazırlıklı olduğunun ve Batı ve Merkezi Askeri Bölgesi’nin güneybatı yönündeki hareket kabiliyetinin denetlenmesinin amaçlandığını belirtti. Şoygu, tatbikatın 31 Ağustos’a kadar devam edeceğini bildirdi.

Kerry ve Lavrov Suriye’yi konuşacak
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün Suriye anlaşmasını sonuca bağlamak üzere bir araya gelecek. Diplomatik kaynaklar daha önceki görüşmelerde Halep konusunda somut bir ilerleme sağlanamadığını bildirdi. Cenevre’de Al Monitor’e konuşan bir diplomat, “Açıkçası her iki taraf da anlaşmaya varmak istiyor fakat bir o kadar da güvensizlik var’’ dedi. 22 Ağustos’ta Kenya’da gazetecilere konuşan Kerry, “Bu hafta Cenevre’de ABD ve Rus yetkilileri arasında yapılacak görüşmelerde Suriye’deki düşmanlıkların durdurulmasında bu ayın sonuna kadar yeterli ilerlemeler sağlanacağını umuyorum’’ dedi.

Kaynak: Birgun.net