Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) 12 yıl önce 67P kuyruklu yıldızını incelemek için fırlattığı ve şimdiye kadar yaklaşık 7 milyar kilometre yol kateden uzay aracı Rosetta'nın görev süresi bugün sona eriyor. Rosetta'nın bugün TSİ ile 13.20'de kuyruklu yıldıza çarpması bekleniyor.

'Rosetta'nın kuyruklu yıldıza çarpmasından sonra, görevine devam edebileceği sanılmıyor. Avrupa Uzay Ajansı'ndan biliminsanları son iki yıldır 67P kuyruklu yıldızını izleyen Rosetta'nın kullanım ömrünün sonuna geldiğini ve kuyruklu yıldızdan nihai ve çok yakın ölçümler almak istediklerini duyurdular. Ancak bazı sistemleri hala çalışır olsa da, daha önceden yüklenen yazılımlar sayesinde her şeyin doğru bir şekilde kapandığından emin olunacak.

BBC Türkçe servisinin aktardığına göre Rosetta, 19 kilometrelik alçalmanın ardından Türkiye saatiyle 13:20'de kuyruklu yıldıza çarpacak. Yüzeye çarpmanın 500 ile 700 metrelik bir alanda alanda gerçekleşmesi öngörülüyor. Çarpışma, 50 cm/saniye hızında gerçekleşecek.

İçindeki cihazlarla birlikte yaklaşık üç ton ağırlığındaki Rosetta, nihai inişe geçerken dahi ölçüm yapmayı sürdürerek yüksek çözünürlüklü görüntüler çekecek. Bilim insanları, aracın, iniş sırasında yüzeye çok yakın olacağı için son anda göndereceği verilerin hiç olmadığı kadar hayati önem taşıyacağını belirtiyor.

100 BİNDEN FAZLA FOTOĞRAF ÇEKTİ

Rosetta, tam adıyla P67 Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına 10 yıllık bir yolculuğun ardından Ağustos 2014'te ulaştı. 25 ay boyunca buz ve tozdan oluşan kuyruklu yıldızı takip etti ve 100 binden fazla fotoğraf ve ölçüm gönderdi.

PHILAE ROBOTUNU DA GÖNDERMİŞTİ

Rosetta ayrıca, Kasım 2014'te Philae adlı küçük bir robotu kuyruklu yıldızın yüzeyine indirerek uzay araştırmalarında bir ilke imza attı. Rosetta'nın çarpmadan önce dünyaya kaç resim daha göndebileceği bilinmiyor. Ancak uzmanlar kuyruklu yıldıza 15 ila 20 metre mesafede fotoğraflar almayı umuyor.

Kaynak: Birgun.net