ÖMER ŞAN / RİZE

Rize’de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü, çeşitli sendikalar, sivil toplum örgütleri ile bazı siyasi partilerin katılımıyla horonlarla kutlandı.

DİSK'e bağlı Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikasının (Gıda-İş) çağrısıyla, aralarında Tezkop-İş, Tek Gıda-İş, Derelerin Kardeşliği, SES, Eğitim-Sen, Halkevleri, Birleşik Haziran Hareketi üyeleri Rize Kültür Merkezi önünde toplandı.

‘Mevsimlik işçiye kadro hakkı’ , ‘Çayda kota ve kontenjan kaldırılsın’ ve ‘Bilimsel ve laik eğitim için ayaktayız’ yazılı pankartlar açan kalabalık ‘Yaşasın 1 Mayıs’ sloganları ile Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Alana kadar yürüyen kalabalık polis tarafından üzerleri aranarak alana alınırken, kutlamalara CHP Gençlik ve Kadın Kolları, il ve ilçe örgütleri, ÖDP örgütleri de destek verdi.

Burada konuşan DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, işçi sınıfının çeşitli sorunlar yaşadığını belirterek “Kıdem tazminatını fona devrederek işçilerin iş güvencesini elinden alınmasına, kiralık işçiliğe, iş mahkemelerinin kapısının işçilere kapatılmasına, taşeron ve mevsimlik işçilerin kadroya alınması, iş cinayetlerinin son bulması, kamu emekçilerinin iş güvencesinin korunması, sürgün ve soruşturmaların son bulması, çayda kotanın kaldırılması, taban fiyatın yükseltilmesi için alanlardayız” dedi.

“ÇAYKUR İŞÇİSİNE KADRO VERİLSİN”


Çaykur’da kurulduğunda yaklaşık 100 bin işçi çalışırken bugün bu sayısının 10 bine indiğini kaydeden Aslan “Bu sayının 8 bini mevsimlik çalışıyor. 4 ay çalışan işçinin emekli olma şansı var mı?. Bir işçi 120 çalışacak ki emekli olabilsin. Çaykur işçisinin artık tahammülü kalmadı. Bu işçi arkadaşlar kadroya alınmalıdır. Eğer kadro vermiyorlarsa çalıştıkları bölgelerdeki kamu kurumlarında istihdam edilsinler” dedi.

Etkinlik yöresel çalgılardan tulum eşliğinde horon oynadı.

Kaynak: Birgun.net