ÖMER ŞAN - RİZE

Rize Mimarlar Odası Başkanı ve Rize Belediyesi Meclis Üyesi Muhammet Mustafa Mahmutoğlu, Çaykur'a ait Ziraat Çay Bahçesinde yapılaşma kararının alınmasıyla yapılmak istenen restoranın, geri dönüşü ve telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet vereceğini söyledi.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun konuya ilişkin açıklamalarına değinen Mahmutoğlu, Rize’nin en önemli geçim kaynağı ve tanıtım ürünü olan çayın, yerli ve yabancı turistlere sunulduğu ve bugüne kadar doğallığının korunduğu Ziraat Çay Bahçesinin doğal görünümünün korunması gerektiğini ifade ederek, çay bahçesinde yapılmak istenen restoran için mevcut Araştırma binasının kullanılabileceğini ve güney yamaçtaki imarlı parsellerde de yeni Araştırma binası ve çay müzesi inşa edilebileceğini kaydetti.

Aynı zamanda resmi adı Atatürk Çay ve Bahçe Bitkilerini Araştırma Müdürlüğü'nün de bulunduğu ve Ziraat Çay Bahçesi olarak anılan alana ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mahmutoğlu, "Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu yaptığı açıklamada, Ziraat Çay Bahçesi’nde yapmayı düşündükleri tesis için Belediyeden uzun zamandır ruhsat beklediklerini, ruhsat çıktığı an harekete geçeceklerini basın yoluyla ifade etmişti. Öncelikle tüm Rize kamuoyunun bu noktada bilgilendirilmesi gerekmektedir. Ziraat Çay Bahçesi ve Botanik Parkı bölgesine ilişkin arazi bazında sayısal verilere bakacak olursak; Çaykur Genel Müdürlüğü’nün bölgede ayrı parsellerde olmak üzere toplamda yaklaşık 39 dönümlük arazisi mevcuttur. Bu parsellerden 5 tanesi imara açık olup, ayrık-4 kat ve ayrık-6 kat inşaat hakkına sahiptir. 5 parsel haricinde kalan içerisinde çay bahçesi olarak kullanılan parselinde olduğu kısımlarda, herhangi bir yapılaşma izni mevcut değildir" dedi.

Mahmutoğlu ayrıca, Rize Belediye Meclisi’nde 05.01.2016 tarihinde oy çokluğuyla kabul edilen plan değişikliğiyle birlikte, 5 adet parseldeki imar hakkı, 0.3 emsal ile yapılaşma hakkı olmayan parsellere de yayılarak bir nevi emsal transferi gerçekleştirildiğine dikkat çekerek; bu karara askı süresi içerisinde itiraz ettiğini ve bu anlamdaki yapılaşmanın karşısında olduğunu vurguladı.

Yapılaşma Kabul Edilemez!

Bölgede illa bir restoran-lokanta yapılmak isteniyorsa mevcut araştırma binasının kullanılabileceğini, güney yamaçtaki imarlı parsellerde de yeni Araştırma binası ve çay müzesi inşa edilebileceğine işaret eden Mahmutoğlu, "Bahse konu bölge Çay Araştırma Enstitüsü, Ziraat Çay Bahçesi ve Botanik Park olarak kullanılan alandır. Ziraat Çay Bahçesi’nin bulunduğu parsel sıradan bir arazi değildir. Garal Tepesi olarak bilinen, ilk çay araştırmaları ve üretiminin yapıldığı, Rize’nin ortak değeri olan ve şehirle bütünleşmiş bir bölgede, ilimizin en önemli değerlerinden Çaykur’un, yerel ve ulusal ölçekte insanların ortak kullandığı ve şehrin nefes alınabilecek önemli bir turizm alanında, onu birebir kullanan halkın ve konuyla ilgili bilirkişilerin görüşünü almadan hangi oranda olursa olsun yapılaşmasına izin verilmesi kabul edilemez" dedi.

İmar Değişikliğine Gerek Yok!

Ulusal ve dünya ölçeğinde aynı özellikteki bölgelerde, bırakın böylesine bir inşa faaliyeti, mevcut alanlarda araç trafiğine bile kısıtlama getirilirken, kamu yararını gözetmeyen böyle bir karar alınmasının, gelecek kuşaklara yapılmış bir haksızlık olduğunu anlatan Mahmutoğlu, "Bunun yanında özellikle yaz aylarında yoğun bir şekilde turist akınına uğrayan Ziraat Çay Bahçesi ve Botanik Parkına araç trafiğini rahatlatmak amacıyla yapılması düşünülen teleferik projesi, hem şehir merkezine hem de park alanına önemli bir rahatlık getirecektir. Ancak teleferik projesi için bahse konu Meclis Kararındaki ölçekte bir emsale gerek yoktur. Hatta Sayın Genel Müdür ne ruhsat ne de izin belgesi almadan mevcut otopark önünde yaptığı imalat gibi teleferik platformu da yapabilir" şeklinde açıklamalarını sürdürdü.

Kamuoyuna Duyarlılık Çağrısı

Mahmutoğlu, açıklamalarını şöyle tamamladı: "İlimizin en önemli geçim kaynağı ve tanıtım ürünü olan çayın, yerli ve yabancı turistlere sunulduğu ve bugüne kadar doğallığının korunduğu Ziraat Çay Bahçesi’nde yapılaşma kararının alınması, geri dönüşü ve telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet verecektir. Bunun için Rize Kamuoyunun bu konuda duyarlı olmasını ve geçmiş kuşaklardan bizlere bırakılan bu emanete sahip çıkarak, gelecek kuşaklara doğallığını koruyarak aktarılmasının sağlanması için fikir birliği oluşturmasını istirham ediyorum."

Kaynak: Birgun.net