ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye'nin El Kaide'nin Suriye kolu olan El Nusra ile işbirliğinde bulunduğunu söyledi.

Francis Ricciardone, devlet memurluğundan ayrılmış olmasına rağmen, Türkiye ile cihatçı katiller arasındaki ilişkileri açıkça seslendiren "ilk” ABD'li yetkili oldu. Francis Ricciardone, 1 Ocak 2011 - 7 Temmuz 2014 tarihleri arasında Amerikan Büyükelçisi olarak Ankara'da görev yaptı. Ricciardone, Mısır ve Filipinlerde'de ABD Büyükelçisi olarak çalışmıştı.

İngiltere'de yayınlanan "The Telegraph” gazetesine göre, Francis Ricciardone, Türkiye hükümetinin, ABD'nin karşı çıkmasına rağmen, El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra'ya destek verdiğini ifade etti. Bir grup basın mensubu ile konuşan Francis Ricciardone, Ankara'nın, Suriye'de radikal İslamcı çetelerle çalışabileceğini ve aynı zamanda bu grupları "ılımlı bir noktaya çekebileceğini düşündüğünü” kaydetti.

'Türkiye'nin Suriye politikası tam bir fiyasko'
Ricciardone, bu düşüncelerin Ankara'yı El Nusra ve Ahrar ül-Şam ile çalışmaya yönelttiğini söyledi. ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi, Türkiye hükümetini, bu aşırı gruplara sınırlarını kapatması için ikna etmeye çalıştıklarını, ancak hiçbir sonuç alamadıklarını belirtti. Ricciardone, "Sonuçta, aynı görüşte olmamak konusunda görüş birliğine vardık. Türkler, El Nusra dahil bu gruplarla bir süre birlikte çalıştı. Biz de bu gruplarla çalışmak istemediğimize karar verdik,” dedi.

Kaynak: Birgun.net