NURCAN GÖKDEMİR

MHP’deki tartışmaların çözümünün 10 Temmuz’da yapılması planlanan kurultaya kalması ve MHP’den gerekli oy desteğini bulamayacağının anlaşılması, AKP’nin “partili cumhurbaşkanlığı” düzenlemesini içeren Anayasa Değişikliği Paketi’ni Haziran ayında TBMM’ye sunma kararında tereddüte yol açtı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin parti içindeki rakiplerini alt etmek için Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığına “yeşil ışık” yakabileceği şeklindeki imalar üzerine yaptığı “Bizim desteğimiz terörle mücadeleyle sınırlıdır. Başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanlığı konusunda vereceğimiz destek yoktur” açıklaması ve kurultayın en erken Haziran ayı sonunda toplanacak olması AKP’nin hesaplarında değişikliğe yol açtı. Edinilen bilgiye göre, AKP’nin TBMM’nin 1 Temmuz’da tatile gireceğini de dikkate alarak “kurultay sonrası geçici de olsa ülkede ve partide yaşanan bahar havasını bozmanın ve sonucu riskli yeni bir tartışmaya girilmesinin yanlış olacağı” görüşünden hareketle Anayasa değişikliği girişimlerinin 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılına bırakılması görüşünün ağırlık kazandığı bildirildi.

‘Bir yıl getirememe’ riski

AKP’nin bu eğiliminde TBMM İçtüzüğü’nün, “Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından reddedilmiş olan kanun tasarı veya teklifleri, red tarihinden itibaren bir tam yıl geçmedikçe Türkiye Büyük Millet Meclisinin aynı yasama dönemi içinde yeniden verilemez” hükmünün de etkili olduğu öğrenildi. Haziran’da Meclis’e getirilecek bir teklifin 330’un altında oyla reddedilmesi durumunda 2017 yılı Haziran ayına kadar tekrar teklif edilmesinin mümkün olmamasının yaşanan ikilemde büyük etkisi olduğu bildirildi.

Seçim hesabı da var

AKP’nin bugünkü siyasi konjonktür ve Meclis aritmetiği çerçevesinde TBMM’den referandum yolunu açacak 330 oya bile ulaşması mümkün görünmediğinden bundan sonrasına ilişkin “yol haritası” “erken seçim” ihtimalini de içeriyor.

Başkanlığı önceleyen bir Anayasa değişikliğine sandık yoluyla ulaşılmasının planları yapılıyor. TBMM’de temsil edilen partilerden birinin ya da ikisinin baraj altında kalması durumunda tek başına Anayasa değişikliği yapılmasını sağlayacak sandalye sayısına ulaşılabileceği hesapları AKP’nin gündeminde yer alıyor.

Kaynak: Birgun.net