Bursa’daki Oyak Renault fabrikasında önceki gün 10 işçinin işten atılması üzerine eyleme geçen işçiler, dün sabah aileleriyle birlikte fabrikanın önünde toplandı. 8/16 vardiyasının fabrikaya girmesinin ardından diğer vardiyalardaki işçiler de fabrikaya yürüdü. İşten atılan arkadaşları işe geri alınıncaya dek üretime geçmeyeceklerini duyuran işçiler, hem fabrikanın içinde hem de dışında eylem başlattı.

Yerlerde sürüklediler
İçerideki işçiler üretimi durdururken, dışarıda eylem yapan işçilere ve ailelerine polis sert biçimde saldırdı. Biber gazı nedeniyle fenalaşan bazı işçiler hastaneye kaldırıldı. Polis, yaklaşık 15 işçiyi yerlerde sürükleyerek gözaltına alındı. Gözaltındaki işçiler daha sonra serbest bırakıldı.

Fabrikanın içindeki işçiler zorla dışarı çıkarılırken, polis fabrikanın önüne barikat kurdu. Bu saldırıya karşın geri adım atmayan işçiler, eylemlerini sürdürdü. İşçiler, “Ölmek var dönmek yok”, “İşçiye uzanan eller kırılsın”, “Her yer Renault her yer direniş” sloganlarıyla saldırıyı protesto etti.

Renault işçilerine TOFAŞ başta olmak üzere, Bursa’daki diğer metal fabrikalarından işçiler de destek verdi. Desteğe gelen işçiler, “Bu dava hepimizin davası” dedi.

‘Ne çabuk unuttunuz!’
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “İşçileri gözaltına alarak yıldıracağınızı zannediyorsanız son derece yanılıyorsunuz” diye konuştu. Renault patronuna seslenen Serdaroğlu, şunları söyledi: “Yasa dışı bir tutum izliyorsun, birtakım insanların akıllarıyla hareket ediyorsun ve yasadışı bir şekilde davranıyorsun. Bu insanlar sana yıllarca bu büyük fabrikaları kazandırmış insanlar. Eğer siz dünyaya ‘Biz kaliteli üretim yapıyoruz’ diyorsanız, bu insanların sayesinde yapıyorsunuz ama siz bu insanları fabrikanın önüne sokmamak için bu ülkenin güvenlik güçlerine talimat veriyorsunuz. Bu fabrikanın o insanların alınteriyle bu hale geldiğini ne çabuk unuttunuz?”

DİSK’ten eylem çağrısı
DİSK, Renault işçilerine destek olmak ve saldırıları protesto etmek için bugün tüm bölgelerdeki Renault temsilciliklerinin önünde eylem yapacak. İstanbul’daki eylem, Ümraniye’de bulunan Renault Genel Merkezi önünde saat 12.00’de başlayacak.


Bu saldırı Türkiye işçi sınıfına
Renault işçilerine dönük saldırılara bir tepki de DİSK yönetiminden geldi. DİSK Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan Genel Başkan Kani Beko, Mayıs 2015’teki ‘Metal fırtınası’nın ardından sarı sendika Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan işçilerin, Türk Metal-MESS-Renault yönetimi ve siyasi iktidarın sistematik saldırıları ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Beko, şunları kaydetti: “Anayasal hakları olan sendika seçme haklarına ve işten çıkarılan arkadaşlarına sahip çıkan işçilerin ve işçi ailelerinin polis şiddetine uğraması, iktidarın hangi sınıfın yanında olduğunu bir kere daha göstermiştir. Bursa’da işçilerin gözaltına alındığı ve gaz bombalı saldırılar, Renault işçisine karşı kurulan sermaye koalisyonunun ‘örgütlü şiddet eylemi’dir.”
“Türk-İş heyetinin 15 Şubat 2015’te Cumhurbaşkanı ile görüşmesinin ardından saldırıların şiddetlenmiş olması da dikkatlerden kaçmamaktadır” diyen Beko, bu saldırıların yalnızca Renault işçisine değil; sendikal haklara, DİSK’e ve Türkiye işçi sınıfına yapıldığını vurguladı.

Talimat hükümetten!
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar, gazetemize yaptığı açıklamada, Renault işçilerine yönelik saldırıların sarı sendika-Renault patronu-MESS ve hükümet işbirliğiyle gerçekleştiğini vurguladı. Fabrika yönetimiyle yaptıkları görüşmelerde işyeri temsilciliği seçimleri için anlaşmaya vardıklarını hatırlatan Atar, “15 Şubat’ta Türk-İş yönetimi hükümet temsilcileriyle görüştü, 16’sında Çalışma Bakanı ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Renault yöneticileriyle gün boyu toplantı yaptı. Renault yöneticilerinin bizzat bize söylediğine göre, hükümet yetkilileri bu toplantıda Renault yöneticilerine işçilerin Türk Metal’e döndürülmesi için talimat verdi. Renault yöneticileri, ‘Biz hiçbir ülkede böyle bir hükümet baskısına maruz kalmadık’ dediler bize. Hükümet, resmen Türk Metal çetesini sahiplenmiş durumda. Polisin bugünkü saldırısı da aralarındaki işbirliğini doğruluyor” dedi.

‘Her yer Renault olacak’
Renault işçileriyle dayanışma eylemlerinin artarak süreceğini duyuran Atar, “Biz ‘Her yer Renault her yer direniş’ sloganını tam anlamıyla hayata geçireceğiz. 10 arkadaşımız işe geri alınmadan bu fabrikada normal bir üretim sürecine geçilmeyecek” diye konuştu.


‘Diren Renault, yanındayız!’
Türkiye’nin dört bir yanından Renault işçilerine destek geldi. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikalarda Renault işçileriyle dayanışma açıklamaları yapılırken, diğer metal fabrikalarından işçiler de sosyal medya üzerinden destek mesajları paylaştı. Üniversite öğrencileri de Renault işçilerinin yanında olduklarını duyurdu.

Kaynak: Birgun.net