İtalya'nın Venedik kentinde bu yıl 73. kez düzenlenen Venedik Film Festivali'nde Reha Erdem "Koca Dünya" filmiyle "Ufuklar" bölümünün Jüri Özel Ödülü'nü aldı.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre, 31 Ağustos-10 Eylül tarihleri arasında yapılan Venedik Film Festivali'nde ödüller dün akşam yapılan törenle dağıtıldı.

Ana yarışmada en iyi film ödülü olan Altın Aslan'ı, Filipinler'den Lav Diaz'ın "Ang Babaeng Humayo" (The Woman Who Left) adlı filmi aldı.

En iyi yönetmene verilen Gümüş Aslan ödülünü Meksikalı Amat Escalante (La Region Salvaje) ile Ruz yönetmen Andrei Konchalovsky (Paradise) paylaştı.

Jüri Büyük Ödülü Gümüş Aslanı ise "Nocturnal Animals" filmiyle Tom Ford'a verildi.

En iyi kadın oyuncu ödülünü "La La Land" filmiyle Emma Stone, erkek oyuncu ödülünü de "El Ciudadano Ilustre" filmiyle Oscar Martinez aldı.

En iyi senaryo dalındaki ödülün sahibi ise "Jackie" filmiyle Noah Oppenheim oldu.

Ana yarışmanın Jüri Özel Ödülü'ne "The Bad Batch" filmiyle Ana Lily Amirpour layık görüldü.

Bu yılki Venedik Film Festivali'nin kariyer ödülleri de Jean-Paul Belmondo ile Jerzy Skolimovski'ye verilmişti.

"Metafor değil, gerçek"

"Yeni estetik ve ifade biçimi eğilimlerini temsil eden uluslararası filmlerin" yarıştığı "Ufuklar" kategorisinde ise İtalyan yönetmen Federica Di Giacomo'nun "Liberami" filmi en iyi film ödülünü alırken, en iyi yönetmen ödülü "Home" filmiyle Belçikalı Fien Troch'a verildi.

"Ufuklar" kategorisindeki Jüri Özel Ödülü ise "Koca Dünya" filmiyle Reha Erdem'e verildi.

Reha Erdem ödülü almak için sahneye çıktığında yalnızca Fransızca olarak "Çok teşekkür ederim" dedi.

"Koca Dünya", yetimhanede büyüyen Ali ve Zuhal isimli iki çocuğun sığındıkları bir ormandaki yaşamına odaklanıyor. Reha Erdem, filmin 8 Eylül'deki gösteriminin ardından İtalyanca yayın yapan Fred Film Radio'ya yaptığı açıklamada filmindeki karakterlerin bir ormana sığınmasının bir metafor olup olmadığı sorusuna yanıt verirken "Metafor çok sevmiyorum. Orman sığınılacak bir yerdir ama bugün dünyada saklanabilecek bir orman bile yok. O anlamda metafor değil, gerçek" dedi.

Dünyanın en eski film festivali olan Venedik Film Festivali'nde geçen yıl Emin Alper'in "Abluka" filmi, 2014'te de Kaan Müjdeci'nin "Sivas" filmi ana yarışmada Jüri Özel Ödülü'nü almıştı.

Kaynak: Birgun.net