BURCU CANSU / [email protected]

Redaksiyon Dergi’nin kurduğu Red+Enstitü “21. Yüzyıl’da Emperyalizm, Savaş ve Ortadoğu” sempozyumu düzenledi. Sempozyumda, yeni bir tartışma ve üretim zemini hazırlayacak olan Red+Enstitü Kolektifi’yle, enstitünün kuruluş süreci, amacı ve hedefleri konuşuldu.

'Sistematik olacak'
Ankara Mimarlar Odası’nda gerçekleşen sempozyum, “AKP Dış Politikası ve Suriye Savaşı”, “Ortadoğu ve Suriye Denklemi” ve “Emperyalizm, Savaş ve Siyaset” başlıkları altında üç oturumda gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, Red+Enstitü’nün toplumsal muhalefetin, akademik ve siyasal alanı birbirinden koparmadan, ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmeleri Marksist yöntem doğrultusunda incelemeyi hedeflediğini belirtti. Özdemir, “Marksizmi ve 21’inci yüzyılın Sosyalizmi tartışmalarını gündeme alan Red+Enstitü bu noktada ‘21’inci Yüzyılda Kurucu Fikirler Sempozyumu’ ile başlattığı adımlarını daha da yoğunlaştırarak, sistematik hale getirecek. Redaksiyon’un düzenlediği sempozyumları daimi kılmayı planlıyoruz” diye konuştu.

AKP Dış Politikası ve Suriye Savaşı oturumunda moderatörlüğü BirGün Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın yaparken gazeteci Ceyda Karan ve akademisyen Fatih Yaşlı konuşmacı olarak katıldı. Akademisyen Güven Gürkan Öztan ise ‘Barış bildirisi’ne imza attığı gerekçesiyle savcılığa ifade vermeye çağırıldığı için oturuma katılamadı.

“Ortadoğu ve Suriye Denklemi” oturumunun moderatörlüğünü BirGün Pazar yazarlarından Kansu Yıldırım üstelendi. Akademisyen Behlül Özkan ve BirGün Yayın Koordinatörü İbrahim Varlı da Suriye denklemini anlattı.

“Emperyalizm, Savaş ve Siyaset” oturumunda ise moderatörlüğü BirGün Ankara muhabiri Nurcan Gökdemir yaparken, Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Prof. Dr. Ali Murat Özdemir ve Prof. Dr. İlhan Uzgel sunum yaptı. Oturumlara geniş katılım sağlandı.

Kaynak: Birgun.net