Ankara'nın yoğun çabalarına rağmen PYD lideri Müslim, müzakere masasında yer alacak. Sputnik’in haberine göre, görüşmelerin gerçekleştirileceği Cenevre kentinde bulunan Müslim’e BM’nin resmi davetinin bugün yazılı olarak iletildiğini açıkladı.

BM: Cenevre görüşmeleri için davetiyeler gönderildi
PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Suriye’de siyasi geçiş süreci için tarafları bir araya getirecek müzakerelere katılmak üzere resmi daveti aldı. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura tarafından, Cenevre görüşmelerine katılması için resmen davet edilen Müslim, PYD’yi temsil edecek. Salih Müslim’in yanı sıra PYD Avrupa Temsilcisi Abdülselam Mustafa da görüşmelere davet edildi.

TÜRKİYE BOYKOT EDECEK Mİ?

Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada “PYD’nin masada yeri olmadığını” savunarak “PYD illa barış masasına oturacaksa yakışan yer rejimin yanıdır” ifadelerini kullanmıştı. ABD’de yayımlanan Foreign Policy dergisi de PYD’nin davet edilmesi halinde, Ankara yönetiminin Cenevre’de yapılacak görüşmeleri boykot edebileceğini yazmıştı. PYD’nin müzakere masasında yer alacağının kesinleşmesinin ardından, Ankara yönetiminin tavrının ne olacağı merak ediliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2015 yılının dış politikasını değerlendirdiği basın toplantısında Cenevre müzakerelerine değinerek “Suriye’de süren savaşın sona ermesi için Cenevre’de yapılacak toplantıya PYD’nin katılmaması, bu toplantıda beklenen sonuçların alınmayacağı anlamına gelir. Zira Kürtler, Suriye halkının önemli bir bölümünü oluşturuyor” dedi.

Kaynak: Birgun.net