NURCAN GÖKDEMİR

Anayasa Mahkemesi(AYM), Türkiye’deki birçok olayda kullanılmaları nedeniyle tartışmalara yol açan ‘provokatör ajan’ların kimliklerinin ortaya çıkmasına neden olacak bir kararı oybirliğiyle aldı.

Uluslararası esrar ticareti yaptığı iddia edilen bir grubun yakalanarak yargılandığı davada, operasyon sırasında 4 gram afyon sakızı ile yakalanan Emsan Öner, yargılama sırasında dinleme kayıtlarına iletişimleri yansıyan ‘‘X’’ ve ‘‘Tohid’’ olarak belirlenen kişilerin ajan provokatör olduğunu ancak ısrarlarına rağmen ilk derece mahkemesinin bu kişileri tanık olarak çağırmayı reddettiğini bildirdi.

Öner, bilirkişi raporu ve uzman mütalaalarıyla kuşkulu olduğu ortaya konulan telefon görüşme kayıtlarına dayanılarak mahkumiyet kararı verildiğini ve böylelikle adil yargılama hakkının ihlal edildiğini savundu. Ancak bakanlık, ajan provokatör kullanıldığına ilişkin bilgiye ulaşılamadığını bildirdi.

Mahkeme de ‘‘X’’ ve ‘‘Tohid’’ olarak isimlendirilen ve örgüt şemasında gösterilen bu kişilerin dinlenilmesini yargılamayı uzatacağı gerekçesiyle kabul etmedi. Ancak Öner, bu kişilerle yaptığı telefon görüşmeleri delil kabul edilerek cezaya hükmedildi.

‘Tüm kanıtlar tartışılmalı’

AYM, adil yargılama hakkının ihlal edildiğine ilişkin kararında, kovuşturma sırasında bütün kanıtların tartışılabilmesi için kural olarak bu kanıtların aleni bir duruşmada ve sanığın huzurunda ortaya konulması gerektiği belirtildi. Sadece veya belirli ölçüde sanığın soruşturma veya yargılama aşmasında sorgulama veya sorgulatma imkanı bulamadığı bir kimse tarafından verilen ifadelere dayandırılarak mahkum edilmesinin AİHS’ye aykırı olduğu kaydeden AYM, tanık sorgulama hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için dosyanın yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi oybirliğiyle karara bağladı.

Kaynak: Birgun.net