HABER MERKEZİ

Beytüşşebap Kaymakamı Kadir Güntepe’nin sosyal medya hesabından ve ‘@pohjoh02’ ırkçı hesaptan aynı paylaşım sonrasında, söz konusu hesabın Güntepe tarafından kullanıldığı iddia edildi. Ardından, Güntepe bazı kişilerin photoshop marifetiyle paylaşım saatinin değiştirildiği yönünde açıklama yaptı. Kendisinin 13:27’de çekilen fotoğrafı 18:45’te paylaştığını, diğer hesabın da 18:48’de paylaştığını belirten Güntepe, PKK yanlısı hesapların bu fotoğrafı alıp, 18:45 olan saati 08:45 olarak değiştirdiğini öne sürdü.

Bunun üzerine yaptığımız kısa bir araştırmada, VPN değişikliği yapılan dijital cihazlarda (bilgisayar, telefon), Güntepe’nin yaptığı paylaşım 08:45, VPN değişikliği yapılmayan cihazlarda ise 18:45 olduğu ortaya çıktı. Ancak, VPN değişikliğinin yanı sıra bir de “NewsKit Verify” isimli photoshop programı ile fotoğraf üzerinde oynanıp oynanmadığına baktık. Program sonucunda fotoğraf üzerinde oynandığını ama saatte değil, saatin etrafını çevreleyen kırmızı şeritte photoshop yapıldığı ortaya çıktı. Programda, fotoğrafın üzerinde beliren siyah fon üzerindeki renkli alanlar photoshop yapıldığını belirtiyor. Eğer siyah fon üzerinde renkli bir iz yoksa o fotoğraf, photoshop değildir, anlamına geliyor.

Hesap açıldı

Twitter’da gündem yaratan olayın ardından kapanan ‘@pohjoh02’ hesabı, dün tekrar açıldı ve söz konusu hesap ırkçı paylaşımlarda bulunmaya devam ediyor.

Kaynak: Birgun.net