ERK ACARER [email protected] @eacarer

İstanbul Üniversitesi öğrencisiyken 1994 yılında “örgüt adına faaliyette bulunma” iddiasıyla tutuklanan ve 22 yılı aşkın süredir cezaevinde bulunan İlhan Çomak’ın, yeniden yargılama hakkı kapsamında İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada mahkeme, Çomak’a müebbet hapis cezası verdi. Çomak’ın ailesi, arkadaşları, dostları karara isyan etti. Çomak’ın karar duruşması öncesinde adliye koridorlarında bekleyenler arasında şair dostları, sanatçılar, vekiller ve Avrupalı hak savunucuları ile siyasetçilerin aralarında olduğu topluluk vardı.

‘Onu son görüşümüzdü’
Duruşma öncesi ‘kamu vicdanını yaralayan’ bu davaya ilişkin umut yoktu. Çomak’ın arkadaşı Deniz Şahin 22 yıl öncesine dönüyor: “Ümraniye’de gecekonduların arasında bir sahamız vardı. Her akşamüstü yaptığımız gibi basketbol oynadık. Bu İlhan’ı son görüşümüzdü.” Amca Münir Çomak, “İlhan’ın kardeşlerini almışlardı. Onu, ‘Sıra sana da gelecek’ diye uyardım, gülümsedi’ diye anlatıyor: “Kendisinden günlerce haber alamadık. Sonunda isyan ettim. Gayrepe’de en azından ‘öldü mü kaldı mı, bir haber verin’ diye bağırdım. Dosyalara baktılar, ‘sorun yok’ dediler.” Sanatçı Ferhat Tunç, İlhan’ı cezaevinden çıkaracaklarına yönelik bir umudum yok” diyor. Baba Cebrail Çomak da aynı duyguları paylaşıyor: Biz alıştık, kendimizi alıştırdık.

Bir saat geç başlayan duruşmaya, SEGBİS sistemiyle bağlanan Çomak, söyleyecek bir şeyi olmadığını dile getirdi. Süreci kısaca anlatan avukatları ‘yeniden yargılama’ kurallarına uyulmadığını belirterek, Neredeyse ‘yeniden yargılamanın, yeniden yargılanmasını’ isteyecek duruma geldik” dedi.

Vicdana uyulmadı
“İlhan’a bir yaşam hakkı verilmedi. Polisler, savcılar, hakimler yaşamını çaldı” diye konuşan avukatlar, “Adalete olan inancımızı yitirdik” dedi. Hukukun, esasta vicdan üzerine kurulduğu belirtildi ve beraat istendi. Hakları olduğu halde, avukatların büyük bir kısmına söz hakkı verilmedi. İlhan Çomak, son sözü alarak, mahkeme heyetine, “Adil davranmadığınız için bir beklentim yok” dedi.

Çomak’ın dediği oldu. Karar için 15 dakika ara veren mahkeme, süre dolduğunda avukatlar dışında kimseyi salona sokmadı. Baba Cebrail Çomak, “Ben babasıyım” diye tepki gösterdi. Sadece avukatların alındığı salonda heyet, müebbet hapis kararı verdi. Böylece Çomak’ın uzun bir süre daha cezaevinde kalmasına hükmetmiş oldu. Karar sonrası adliyede adeta bir isyan vardı. Avukatlar salonu sloganlar atarak terk ederlerken, baba Cebrail Çomak, gözyaşlarına engel olamadı, “Adaletiniz batsın” diye bağırdı.

Oysa mahkeme öncesi umutlu olmadığını söylüyordu. Yine de...

Şimdi bir utanç resmi duruyor. İki fotoğraf... İkisi de aynı kişi. Hayatı hapishanede çürümüş bir adam. Bir karede genç diğerinde saçları ağarmış.

Kaynak: Birgun.net