İstiklal Caddesi’nde yapılması planlanan Trans Yürüyüşü öncesi Taksim Meydanı yine kapatıldı. Cumhuriyet Anıtı çevresi ile İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm ara sokaklara polis bariyerleri yerleştirildi. Yürüyüşü organize eden İstanbul LGBTİ’nin bulunduğu sokakta yapılmak istenen basın açıklamasıpolis tarafından engellenirken, parti tüzüğünde değişikliğe yönelik verilen önergelerin tümü kabul edildi.

İstanbul Valiliği tarafından 19 ve 26 Haziran günlerinde LGBTİ’lerce yapılmak istenen Onur Yürüyüşleri’nin yasaklanması sonrası Taksim ‘abluka’ altına alındı.

Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nde polis geniş güvenlik önlemleri alırken, Taksim Meydanı’nda Cumhuriyet Anıtı’nın çevresi bariyerler ile kapatıldı.

Çok sayıda çevik kuvvet polisinin sevk edildiği Taksim Meydanı’nın çeşitli yerlerine TOMA’lar konuşlandırıldı.

Saat 16.00’dan sonra aktivistler yürüyüş için toplanmaya başlarken yürüyüşü organize eden İstanbul LGBTİ’nin bulunduğu sokağın başına ve sonuna da TOMA bekletildi.

Basın açıklamasına saldırı

Önce gazetecileri sokaktan çıkartan polis, ardından İstanbul LGBTİ’nin olduğu sokakta basın açıklaması yapılabileceğini ve gazetecileri yeniden sokağa alacağını söyledi.

Ancak polis, daha sonra burada yapılmak istenen basın açıklamasına da saldırdı.

Görüntü alan basın çalışanları da polisin engeliyle karşılaştı.

Polis saldırısında gözaltına alınanlar oldu.

GÖKKUŞAĞI BAYRAĞI YAKTILAR



Polis, İstiklal Caddesi ve çevresinde kimsenin yan yana gelmesine izin vermezken, bir kişi gökkuşağı bayrağını yakarken görüntülendi.

.

LGBTİ Onur Yürüyüşü'ne saldırmak için tekbir getirerek Taksim'e girmek isteyen 11 kişi gözaltına alındı.

'nın bildirdiğine göre, Divan Kavşağı'nda toplanarak tekbir getiren grubun etrafı polis tarafından çevrildi. Türk bayrağı açarak Taksim'e yürümek isteyen gruptakiler polis tarafından yaka paça gözaltına alındı. Taksim Meydanı'nda bekletilen çevik kuvvet araçlarına bindirilen eylemciler işlemleri için emniyete götürüldü.

İstiklal Caddesi üzerindeki Atlas Pasajı’nın önünde 20 kişilik bir erkek grubu polisler tarafından uzaklaştırıldı. Polis gruba “Merak etmeyin biz önlem aldık, yaptırmayacağız” dedi.

Valiliğin yasak kararı ve tehditler

İstanbul Valiliği, 19 Haziran’da düzenlenecek Trans Onur Yürüyüşü’ne ve 26 Haziran’daki LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

Valilik açıklamasında, “Vatandaşlarımızın güvenliği ve kamu düzeni gözetilerek anılan günlerde bu yönde bir toplantı ve gösteri yürüyüşü tertip edilmesine izin verilmeyecektir” denilmişti.

Trans Onur Haftası Komitesi ve İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ise, Valilik kararını tanımayacaklarını söylemişti.

Yasaklama kararı hakkında açıklama yapan Onur Haftası Komitesi, kararın yasadışı olduğunu belirterek “Yargı mercilerine başvuracağımızı kamuoyu önünde bir kez daha saygıyla duyuruyoruz” demişti.

Öte yandan Valiliğin yasak kararından önce, “Müslüman Anadolu Gençliği” isimli örgüt, Onur Haftası için sosyal medyada bir linç ve nefret kampanyası başlatmıştı.

Alperen Ocakları Vakfı İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican 26 Haziran’da gerçekleştirilecek LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne engel olacaklarını açıklayarak, “Sayın devlet yetkilileri bunlarla bizi uğraştırmayın. Ya gereğini yapın ya da biz gereğini yapacağız. Biz her şeyi göze aldık direk yürüyüşü engelleyeceğiz” sözleriyle tehdit etmişti.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de yürüyüşü hedef göstererek, “Bu karşı çıkış toplumun hemen hemen tamamının hassasiyeti gereğidir” demişti.

Tehditler üzerine suç duyurusunda bulunulmuştu.

Kaynak: Birgun.net