NURCAN GÖKDEMİR [email protected]

Gazeteciler Erdem Gül ile Can Dündar’ın serbest bırakılmasını sağlayan kararı ile Recep Tayyip Erdoğan’ın şimşeklerini üzerine çeken Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, arkadaşları ile MİT Yasası kararına karşı yazdığı muhalefet şerhinde “Polis devleti” uyarısında bulundu.

MİT’in yetkilerinin genişletilmesini öngören kanunun iptal başvurusunun reddine ilişkin kararın gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararın haberleşme hürriyeti ile ilgili bölümüne karşı çıkan Başkan Zühtü Arslan ile Başkanvekili Engin Yıldırım ve Emin Kuz’un ortak muhalefet şerhinde haberleşme hürriyetinin demokratik toplumlarda vazgeçilmez bir önemi bulunduğu vurgusu yapıldı ve ihlalinin kişisel özgürlük alanına ağır bir müdahale olduğu belirtildi.

‘İstisna olmalı’
Haberleşmenin gizliliğine müdahalenin ancak meşru amaçların zorunlu kıldığı çok istisnai durumlarda ve ölçüde haklılaştırılabileceği kaydedilen muhalefet şerhinde özetle şu görüşlere yer verildi:

“İletişimin denetlenmesinin özellikle terörle mücadele ve demokratik düzenin korunması bakımından gerekli olduğu hususu izahtan varestedir. Ancak AİHM kararlarında da belirtildiği üzere, demokrasiyi korumak için başvurulan bu tedbirlerin kötüye kullanılması durumumda ‘polis devleti’ uygulaması haline geleceği ve bizzat korunmak istenen demokrasiyi yok edebilecek potansiyele sahip olduğu da bir gerçektir. Bu nedenle, iletişimin denetlenmesi tedbirinin kötüye kullanılması karşısında yeterli ve etkili güvencelerin sağlanması bir zorunluluktur.”

Arslan, Yıldırım ve Kuz, CHP’nin iptalini istediği kuralda dinlemede elde elden bilgilerin akıbeti hakkında güvencelerin yer almadığına da dikkati çekti. Karara üyeler Serruh Kaleli, Alparslan Altan ve Erdal Tercan da muhalif kaldı.

Üyeler Altan ve Tercan’ın itirazları arasında MİT Müsteşarı’na özel soruşturma usulünü düzenleyen hüküm yer aldı. Müsteşar ile ilgili soruşturmaların Başbakan’ın iznine tabi olduğu ve itiraz makamı olan Cumhurbaşkanı’nın kararının kesin olacağına ilişkin hükümle karara karşı yargı yolunun kapatıldığı belirtildi. Böylelikle Anayasa’nın kişi ve kurumların yanı sıra idare ve yasama organının da anayasal ilkelere bağlı olması gerektiğine ilişkin ilkelere aykırılık oluştuğu bildirildi.

Kaynak: Birgun.net