BURCU CANSU
[email protected]
@burcu_cansu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hastanelerin acil servislerindeki yoğunluğun azaltılması için sevk zinciri uygulamasının yeniden başlayacağı açıklamasını hekimler ''kuşkulu'' karşıladı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan sevk zinciri uygulamasının hayata geçirilmesinden yana olduklarını belirterek, “Sağlık sistemi bir bütündür. Bütünsel bir planlamaya ihtiyaç vardır” diyerek sistemle ilgili kaygılarını ve önerilerini açıkladı.

TTB Başkanı İlhan, sevk zinciri uygulamasını desteklemekle birlikte bunun hayata geçiriliş şekline ilişkin şüpheleri olduğunu kaydetti. İlhan, sistemin birkaç ilde denendiğini anımsatarak “Sonra aile hekimlerinin yoğunluğu çok fazla olduğu için işin içinden çıkamadılar. Aile Sağlığı Merkezleri önünde oluşan kuyruklardan dolayı geri adım atmak zorunda kaldılar. Sevk zinciri işlemedi..." dedi. Hastaların yüzde 90'ının birinci basamakta tedavi görebileceğini söyleyen İlhan, sevk zinciri uygulamasının TTB'nin de önerdiği ve desteklediği bir sistem olduğunu kaydetti.

Birinci basamak güçlendirilmeli

Birinci basamağın güçlendirilmesi gerektiğini savunduklarını belirten İlhan, şunları söyledi:

"Bakan Müezzinoğlu, aile hekimi sayısını artıracaklarını, aile sağlığı merkezlerinde 7 gün 12 saat hizmet verileceğini açıkladı.

Başta TTB olmak üzere alandaki uzman kuruluşların görüşü alınmıyor. Bir adım attılar o adımdan dolayı pek sorun çıktı. Şimdi de o sorunu çözmek için başka bir adım atıyorlar. Sevk zincirinde kronik hastalar hariç, denilmiş, o zaman sevk zinciri getirilmiş olunmuyor. Hastaların bir çoğu kronik hasta, bu hastaların takibini birinci basamak yapmazsa bir şey değişmez, hastanelerde yine yığılma olur.

Bakanlık tek taraflı düzenleme getiriyor. Aile Sağlığı merkezleri neden 12 saat açık olsun ki, kimse acil bir durum olduğunda aile sağlığı merkezine gitmez.

Hastalar ilk basamağa gidip hastaneye gitmediğinde ne olacak. O kadar paralar yatırılarak yapılan şehir hastaneleri ne olacak? Doktor sayısı dahil, nüfus projeksiyonları dahil gelin birlikte tartışıp şekillendirelim. Bu da başka bir sorun yaratacaktır. Sevk zincirini getirelim ki insanlar doktor doktor dolanmak zorunda kalmasınlar, gereksiz tetkiklerden kurtulsunlar. Ama hangi alanda ne kadar uzman olacak, uzman hekimlerin durumu ne olacak, sağlık hizmetlerinde bir tuğlayı kaldırırsanız bütünde etkilenme olur. "

Kaynak: Birgun.net