SEBAHAT KARAKOYUN [email protected] @ssenyaprak

CHP’nin Cizre raporunda 79 gün süren sokağa çıkma yasağının ardından görüşülen yurttaşların dehşet uyandıran anlatımları yer aldı.

Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok’un başkanlığında milletvekilleri İlhan Cihaner, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Fikri Sağlar ile Fatma Hürriyet Kaplan’dan oluşan heyetin raporu çarpıcı tespitler içeriyor.
4 Mart’ta Şırnak Cizre’de kaymakam, belediye başkanı, STK temsilcileri ve yurttaşlarla görüşen heyetin raporunun dikkati çeken bazı bölümleri özetle şöyle:

Hafriyatta ceset parçaları
»Cudi​, ​Sur​, Nur ve Yafes, ağır silahlar, tanklar ve uçaksavarlar ile yerle bir edilmiştir. Sokaklardan taşınan hafriyatın Dicle kenarına döküldüğü anlatılmaktadır. Hafriyatlar arasından beden parçası çıktığı ifade edilmektedir.

»Yaşamını yitirenlerin sayısı ve kimlik tespitiyle ilgili açıklanan resmi veriler, STK’lerin verileriyle tutarlı değildir. Bedenlerin​ ​DNA tespitine olanak vermeyecek boyutta yanık olması, aynı kişiye ait parçaların farklı illerde bulunması, Gaziantep’e gönderilen ​bir insana ait olduğu söylenen çuvaldaki parçalardan 7 kişiye ait DNA tespit edilmiş olmasının yanı sıra​ Habur Sınır Kapısı’nda iki konteynerde çok sayıda beden bekletildiğine dair​ bilgiler alınmıştır.

Plakasız araçlarla atılan cesetler
»Sokağa çıkma yasağının ardından Genelkurmay’ın açıkladığı ölü sayısının 666 olması dikkati çekicidir. Geceleri plakasız araçlarla Dicle kenarına cesetlerin atıldığı iddia edilmektedir.
»Cizre’de İpekyolu olarak bilinen bölgede, ​insanların yanarak öldüğü​ ​​iddialarının olduğu viran halde üç bodrum katı ​​tespit edilmiş, ​kemik ve organ parçalarına rastlanmıştır. ​



Siviller iki arada
Sivillerin, PKK ve kolluk güçleriyle devam eden çatışma hattında iki arada kaldıkları tespitine de yer verilen raporda, kaydını alan öğrenci sayısının 3 bin 500 olarak verilirken, en az 5 bin kişinin evsiz kaldığı aktarıldı.

​Düşman değiliz
​İnsanların ciddi travmayla karşı karşıya kalarak, duygusal bir kopuşun eşiğinde olduğunun kaydedildiği raporda, Cizrelilerin, “Düşman değildik bu muameleyi niye reva gördüler? Bizi neden öldürdüler?” dedikleri ifade edildi. Raporda, “Yurttaşların barış duygusunun zedelendiği, şiddetle büyüyen yeni nesillerin de barış duygusunu yitirdiği dillendirilmiştir. Halk devlete inancını ve güvenini kaybetmekte, kendisini sahipsiz ve mağdur hissetmektedir” denildi.

Öneriler
Raporda Cizre’nin afet bölgesi kapsamına alınması başta olmak üzere sıralanan çözüm önerilerinin bazıları da şöyle:
»Yiyecek, ilaç, giyecek, barınma yardımı yapılmalı​,​ aşevleri kurulmalıdır. ​
»DNA tespitleri ​yapılmal​ı, bağımsız insan hakları izleme heyetleri ve basına olanak sağlanmalıdır
»Vatandaşların ve özellikle çocukların yaşadığı duygusal travma göz önünde bulundurularak ​psikolojik danışmanlık yapabilecek uzmanlar gönderilmelidir.
»Terörle mücadele gerekçesiyle insan hakları ihlallerinde bulunan, hukuk dışına çıkan güvenlik görevlileri varsa soruşturmalar açılmalıdır.
»TBMM’de araştırma komisyonu kurulmalıdır.

Kaynak: Birgun.net