İBRAHİM VARLI [email protected]

Suriye’deki çatışmaların bayram süresince durması için Cenevre’de imzalanan ABD-Rusya anlaşması 12 Eylül’de yürürlüğe girse de silahlar susmuş değil. Ülkenin birçok bölgesinde çatışmalar, saldırılar, bombalamalar can almayı sürdürüyor. Silahların susmamasının başlıca nedeni anlaşmanın “belirsizlik” içeren hükümlere sahip olması, tüm örgütleri kapsamaması ve sahadaki cihatçı örgütlerin “rejime yarayacak” endişesiyle “ateşkese” uymayacaklarını deklare etmesi.

IŞİD ve El Nusra kapsam dışı
Beş yılı aşkın süredir savaşın hüküm sürdüğü Suriye’de farklı cepheleri destekleyen ABD ve Rusya’nın Dışişleri Bakanları John Kerry ve Dmitry Lavrov’un imzaladıkları anlaşmaya göre IŞİD ve geçtiğimiz günlerde Şam’ın Fethi Cephesi adını alan El Nusra Cephesi kapsam dışı. “Ilımlı” muhaliflerin denetimindeki bölgelere hava operasyonları yapılmayacak olsa da, taraflar IŞİD ve Nusra’ya karşı operasyonlara devam edecek. Anlaşma kapsamına girmeyen bölgelerde Suriye ordusunun hava operasyonları da devam edecek. Bir diğer önemli nokta da tarafların koordine hava operasyonlarının düzenleneceği bölgelerin yerleri hakkında detaylı bilgi vermemesi.

‘Ilımlı’ Cihatçılar anlaşmaya karşı
Ahraruş Şam ve bir kısmı ÖSO içerisinde de yer alan cihatçı gruplardan bazıları “Nusra’nın hedef alınması, vurulacak bölgelerin belirsizliği ve anlaşmanın rejimin işine yarayacağı” gibi gerekçelerle ateşkese uymayacaklarını açıkladı. Cihatçı gruplar Rusya ile Suriye devletinin anlaşma dışı bırakılan IŞİD ve El Nusra’yı vurma bahanesiyle kendilerini hedef alacak olmasından endişe ediyor!

Ahraruş Şam: Nusra’yla birlikteyiz
Suriye’deki en büyük cihatçı örgütlerden Ahraruş Şam, ateşkese uymayacaklarını ve Nusra Cephesi ile beraber olacaklarını duyurdu. Ahrar-uş Şam’ın iki numaralı ismi Ebu Ammar el Umar videolu açıklamasında, herhangi bir silahlı grubu dışarıda bırakan her türlü ateşkes önerisini reddeceklerini söyledi. Ebu Ammar el Umar, ateşkesin dışında bırakılan Nusra Cephesi ile dayanışma içinde olacaklarını da sözlerine ekledi. Ahrar’uş Şam örgütünün sözcüsü Mustafa Mahamed de yaptığı açıklamada, “Çok basit: Rusya ve ABD’nin anlaşması Suriyelileri koruyanları saf dışı bırakmayı amaçlıyor” dedi. Suriye’nin Kuzeyinde 17 muhalif grup “Mücahidiz zafere dek” operasyonunu başlattı.

Ankara, Tahran Şam ve Kürtler memnun
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un anlaşma öncesi gazetecilere pizza ve votka ikram ederken, “Pizzalar ABD’den, votka ise Rusya’dan” ifadesiyle takdim ettiği anlaşmaya Türkiye olumlu baktığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı anlaşmayla ilgili olarak “Memnuniyetle karşılıyoruz” açıklamasında bulundu. Suriye devleti de anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Suriyeli Kürtlerin silahlı gücü YPG de yaptığı açıklamada anlaşmaya uyacaklarını deklare etti. Benzer şekilde İran da anlaşmaya sıcak bakıyor.

***

Kabul edenler, karşı çıkanlar

Anlaşmayı tanıyanlar
ABD, Rusya, İngiltere, Türkiye, İran, Suriye Devleti, YPG’nin ana bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG).

Anlaşmaya uymanlar
Ahraruş Şam, ÖSO içindeki irili ufaklı bazı cihatçı gruplar

Anlaşmaya dahil edilmeyenler
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), El Nusra Cephesi (Şam’ın Fethi Cephesi)

***

Anlaşmanın içeriği

>>Bayram boyunca Halep başta olmak üzere ülke genelinde ateşkes ilan edilecek
>>Çatışmalı bölgelerdeki sivillere insani yardımın sağlanacak
>>Suriye ordusunun Moskova ve Washington’ın belirlediği bölgelerdeki “muhalifler”e yönelik operasyonları durdurulacak
>>Kremlin ve Beyaz Saray’ın IŞİD’e karşı mücadele için müşterek bir merkez kuracak
>>Adını Fetih El Şam Cephesi olarak değiştirip Kaide ile bağını kopardığını iddia eden El Nusra da ortak hedef alınacak.
>>Halep’te yardımların ulaştırılması için tarafların tamamı Kastillo Yolu’ndan çekilecek. Suriye ordusu ve cihatçılar şehrin güneyindeki Ramuse’de güvenli bir giriş noktası oluşturacak.
>>ABD ve Rusya, ateşkesin başarılı olması durumunda bir hafta sonra cihatçı gruplarla mücadele için ortak bir merkez kuracak.

Kaynak: Birgun.net