EKONOMİ SERVİSİ

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu değerlendirmeye alacağı cuma günü öncesinde piyasalarda belirsizlik sürüyor. Lira, borsa ve faizlerde toparlanma sınırlı kalırken, gram altın rekor seviyelerden düşmüyor. Moody's'in olası not indiriminin piyasaları derinden sarsmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Lirada değer kaybı kalıcı mı?

Darbe girişimini 2,90 TL'den karşılayan ABD doları, hemen ardından 3,09'u aşarak tarihi rekor kırmıştı. Daha sonra ise lirada yaşanan değer artışı doları 2,97 seviyelerine kadar çekti. Ardından ise tekrar değer kaybeden lira, dolarda yeniden 3 TL beklentisini güçlendirmiş durumda. Dün öğle saatlerinde yeniden 3 TL'yi test eden dolar 2,99 TL civarında denge buldu. ABD'nin temmuzda faiz artırımına gitmemesi üzerine dolarda yaşanan değer kaybının gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında lira karşısında sınırlı kaldığı görüldü. Darbe girişimi öncesi 3,19 TL'de bulunan avro ise 3,41 TL seviyesine kadar yükselmişti. Ardından ise avroda denge 3,35 TL seviyesinde oluştu.

Lirada yaşanan değer kaybını sınırlandırma çabasındaki Merkez Bankası'nın 22 Temmuz ile biten haftada brüt döviz rezervleri 1 milyar 284 milyon dolar azalışla 101 milyar 827 milyon dolara indi.

Gram zirveden inmiyor
Lirada yaşanan değer kaybı yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak görülen altına da talebi artırdı. 15 Temmuz günü 122 lira olan gram altında yükseliş 131,8 lirayı aşarak rekor kırdı. Sonraki günlerde lirada dolar karşısında yaşanan yüzde 3'e yakın değerlenmeye rağmen uluslararası piyasada altının ons fiyatında yaşanan yükseliş gram altın fiyatındaki düşüşü engelledi. Kapalıçarşı'da dün itibariyle gram altın 131 liradan alıcı buldu.

Borsada tepki alımları sürer mi?
Darbe girişiminin en çok etkilediği piyasalardan biri ise Borsa İstanbul oldu. Piyasaların kapalı olması nedeniyle 15 Temmuz gününü 82 bin 825 puandan kapayan Borsa İstanbul'da düşüş darbe girişiminden sonraki haftada 72 bin 802 seviyesine kadar sürdü. Ardından ise gelen tepki alımlarıyla endeks 76 bin 742 seviyesine kadar yükseldi. Yükseliş dün itibariyle yerini yeniden düşüşe bıraktı. Endeks günü yüzde 1,18’lik kayıpla 75 bin 804 puandan kapadı.

Darbe girişimi öncesinde yüzde 8,6 olan piyasa faizi de darbe sonrası haftada 9,6'ya kadar yükseldi. Ardından ise düşen faiz dün günü yüzde 9,18 seviyesinde kapadı.

Risk primi yüksek
Türkiye'nin kredi risk primi de yaşanan darbe girişiminden nasibini aldı. 15 Temmuz günü 224 olan Türkiye beş yıllık kredi iflas takas (CDS) primi, darbe girişiminin ardından 298 seviyesine kadar yükseldi. Ardından ise bir miktar gevşeyerek dün itibariyle 266 seviyesini aldı. Alacaklı bir kurumun alacaklarını herhangi bir geri ödememe durumuna karşı sigortalatması işlemi olan CDS'in primi ne kadar yüksekse borcun geri ödenmesi daha riskli görülüyor.

Kaynak: Birgun.net