BirGün / ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, 15 Temmuz darbe girişiminin tüm alanlarda olduğu gibi ekonomide de kırılganlıkları arttırdığını ancak bu tablonun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dillendirdiği gibi “hain/ihanet” gibi kavramlarla değil, güven arttırıcı adımlarla onarılabileceğini belirtti.

Budak, yaptığı yazılı açıklamada, AKP hükümetinin iç ve dış politikadaki yanlış adımlarının, başta turizm olmak üzere tüm sektörlerde ciddi bir daralmaya yol açtığını, 15 Temmuz darbe girişiminin bu tabloyu daha da ağırlaştıracağını belirtti.

Erdoğan daha da zedeleyecek

Budak, 15 Temmuz darbe girişiminin tüm alanlarda olduğu gibi ekonomide de kırılganlıkları arttırdığını ancak bu tablonun “hain/ihanet” gibi kavramlarla değil, güven arttırıcı adımlarla onarılabileceğini belirtti. Budak, Erdoğan’ın, ihanet ve vatan hainliği söylemiyle ekonomiye serbest müdahale dönemini başlattığını belirterek, şunları kaydetti:

‘’Bu tür söylemler, yatırım ortamını daha çok zedeleyecektir. Beklenen, güven arttırıcı adımların atılmasıdır. Konut kredilerine faiz belirliyor. Hatalardan ders çıkarmak yerine, müdahalelerle ekonominin düzeltileceği sanılıyorsa, bu büyük bir yanılgıdır. Hükümet gerçekleştirilebilir hedefler koyar, buna göre adımlarını atar ve güven verirse, piyasa bunu izler ve gereğini yapar. Tehdit tonuyla yapılan açıklamalar, yatırım ortamını daha da bozacaktır.

Türkiye, uzun süredir beklettiği yapısal reformları gündemine almalıdır. Eğitimden, sağlığa, üniversite sisteminden sanayiye, yargıdan dış politikaya ve ekonomiye, yatırım ortamının iyileştirilmesine kadar pek çok adım uzlaşma içinde atılırsa, faizler de aşağı iner, ekonomi de rayına girer. Bunların temel koşulu da hukukun üstünlüğü ve tam demokrasidir. Hukukun işlemediği, özgürlüklerin olmadığı bir ülkeye turist de gelmez, yatırım da gelmez. Yatırımcı orta ve uzun vadede önünü görmek ister. İster yerli sermaye, ister yabancı kendini güvende hissetmezse yatırım olmaz. Türkiye’de bir an önce hukukun üstünlüğü ve demokrasi egemen olmalı; AKP, bu reform sürecini de çarçur etmemelidir.’’

Kaynak: Birgun.net