EKONOMİ SERVİSİ

Ekonomide 2008 krizinin ardından yaşanan kısa süreli toparlanmanın 2012’den bugüne yerini yine daralmaya bırakması şirketler üzerindeki baskıyı artırıyor. 2006 yılında sadece 61 olan iflas erteleme başvurusu 2015 ve 2016 yıllarında 1000’e dayandı. Hükümetin OHAL’e dayanarak iflas erteleme başvurularını yasaklamasının şirketler üzerindeki baskıyı daha da artırması bekleniyor.

Darbe girişimi yasak sebebi

İflas ertelemelerde suiistimaller yaşandığı dile getirilse de Hükümet’in, 15 Aralık Darbe Girişimi’nin ardından Gülen’e yakın şirketlerin iflas erteleme imkanından yararlanmasının önünü kapatmak için bu adımı attığı ifade ediliyor. İflas erteleme başvurunda bulunan şirketin talebi kabul edilirse borçluyla ilgili 6183 sayılı Kanuna göre yapılan yasal takipler de dahil hiçbir takip yapılamıyor. Daha önceki başlamış takipler de durduruluyor. Bu nedenle sürece getirilen eleştiriler arasında en önemlisini alacaklıların alacaklarını tahsil edememesi oluşturuyor. İflas erteleme nedeniyle şirketlerin kayyuma devredilmesinin ardından şirketlerin yüzde 90’ının iflas etmesi de bir diğer eleştiri noktasını oluşturuyor.


Sanayi devleri başvuruyor

İflas erteleme kararı ve sonrasında yaşanan sürece dair eleştiriler getirilse de her sektörden yüzlerce şirketin iflas erteleme başvurusunda bulunduğu, iflas erteleme başvurusunda bulunmayan birçok şirketin de küçülmeye gittiği görülüyor. 2015 yılında hızla artan iflas erteleme başvurularına 2016 yılında birçok büyük şirket de eklendi. Bunların arasında İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan şirketler de bulunuyor. Döviz kurunda yaşanan yükseliş, talepte yaşanan daralma ve dünya ekonomisinde yaşanan resesyon şirketlerin hızla borç içine girmesine yol açıyor. (İSO 500 listesinde yer alan ve kayıtlı sermayesi 145 Milyon TL olan Yolbulan Metal, 1 Temmuz 2016’da 200 milyon TL borcu bulunduğu gerekçesiyle iflas erteleme başvurusunda bulundu.)

Gıda, tekstil, perakende...

Sanayi sektöründe yaşanan krize diğer birçok sektörün de eşlik ettiği iflas erteleme başvurularından hareketle net bir biçimde gözüküyor. 2016’da gıda sektöründe yer alan Kırkpınar Lokantası, Hacıbey Kebapçılık, Frigo-Pak Gıda ve Aynes Gıda, sektör içinde iflas erteleme başvurusunda bulunan şirketlerin başını çekiyor. Teknoloji sektörü perakendecisi Gold Bilgisayar, Genpower ve Tümka Kablo gibi enerji sektöründeki şirketler de yine dikkat çeken iflas erteleme başvurusu yapan şirketler arasında. Tekstil sektöründeki Mintay Tekstil, Leke Jeans, Arbul Tekstil gibi şirketler de 2016’nın iflas erteleme başvurusu yapan şirketler arasında dikat çekiyor. En son Türkiye’de 60’a yakın mağazası bulunan hazır giyim markası Sabri Özel’in iflas erteleme yasağından hemen önce erteleme başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

Çarklar dönmezse...

İflas ertelemelerin şirketler tarafından suiistimali öngörüsü bir yana, iflas erteleme furyasının ekonomide çarkların yavaşlaması süresince gündeminde ön sıralarda yer almaya devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: Birgun.net