BURAK ABATAY

Rock müziğin Türkiye’de önemli dinleyici kitlesine sahip Pinhâni dördüncü albümü ‘Kediköy’ü dinleyenlerine sundu. 13 şarkının yer aldığı albümde Pinhâni, o aşina olduğumuz usul ve derinden akan ritimlerine bu kez içinden geçilen dönemin toplumsal ve bireysel huzursuzluklarını da katıyor. Grup, son sürat türkülerini söylemeye devam ediyor. 2012 yılında çıkan son stüdyo albümleri Başka Şeyler de de gördüğümüz bu tavır, Kediköy albümün sözlerine bir hayli yansıyor. Albümünün ismine ve kapağına ise diyecek yok. İlk klibi Geri Dönemem’e çekilen albümün şarkılarına göz atalım.

1. Nehirler Durmaz
‘Bu Su Hiç Durmaz’ı anımsattığından mıdır bilmem ama Ortaçgil bilgeliğinde bir şarkı. Albümün olabilecek en güzel açılışı. Soğuk bir İstanbul akşam üzerinin şarkısı.

2. Sen Olmayınca
Müthiş bir filmin en vurucu sahnesinin şarkısı olabilir. Albümün defalarca kendini dinleten şarkılarından biri. Pinhâni’nin müzikal bütün güzellemelerini bu şarkıda hissedebiliyoruz.

3. Geri Dönemem
Kediköy’ün ilk klipli şarkısı. Kentli hayatların iç bunalımlarını hissettiren bir şarkı. Sadece bu da değil; savaşlarla, kıyımlarla beraber vatansız kalan insanların türküsü. Calogero’nun Tien An Men şarkısına selamdır. Çok kıymetli şu sözlere sahip: “Aranıza yeni geldim ben/ fazla kalamam/ Ama geri dönemem “

4. Köprü Ortasında
Anadolu’nun Kayıp Şarkıları’yla işittiğim bir Doğu Karadeniz türküsünü Pinhâni de söylemiş. Sinan Kaynakçı ile Ayşenur Kolivar’ın sesi o kadar güzel değmişken farklı projelerde, keşke bu türküde de yanyana olsaymış diye düşündürdü.

5. Beni Sen İnandır
Pinhâni’nin akustik performanslarını şenlendirecek albümün en iyi şarkılarından birisi. İnanç dolu, umut ve bekleyiş dolu.

6. Dur Söyleme
Yaklaşık bir yıl önce dinleyicileriyle paylaştığı single ile dinlediğimiz şarkı albümde de yer alıyor. Bildiğimiz sokağın bildiğimiz köşe başını dönüyoruz.

7. Zor Günler
İlk dinlediğimden bu yana müzikal bir şölenin içinde hisettiğim enfes şarkı. Sözleri mırıldanıyorken bir yandan, öte yandan da “şimdi piyano”, “şimdi yaylılar”, “ve evet üflemelilerdeyiz!” gibi nidalarda söylüyorum.

8. Düşmanmışız Gibi
Grubun, soluğunu yaşadığı toplumundan alan şarkısı. 2015’in ortalarında çıkan single albüm ve klibiyle paylaştıkları şarkı Kediköy’de de yerini bulmuş. Klipte de izlediğimiz gibi Kürdün, Çingenenin, renklerin, eşcinselin ve yaşlının; yani ötekileşenin şarkısı. Umudun elinden tutuyor.

9. Koluma Yazdım İsmini
Albümün en serseri şarkısı. Eğlenceli, kıpır kıpır! Belki de ikinci klibin en çok yakışacağı şarkılardan bir tanesi.

10. Oyalan
Soluksuz bir giriş ile açılan ve de öylece son bulan tekrarı bol şarkı: Ayrı gayrı biter yaşam ama aynı günlerimiz aynı!

11. Benim Yüzümden
Birileri tarafından varken hep yok sayılmamızın şarkısı. Bir Pinhâni türküsü daha. Belki gün gelir meydanlarda hep birlikte söyleriz, belli mi olur?

12. Kurtar
Şimdilik Ekşi Sözlük’te şarkıyla yazılan tek entry’de şöyle bahsediliyor şarkıdan: “Baştan sona dua bu şarkı. Amin o zaman!”

Kaynak: Birgun.net