HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Cihatçı gruplara verdiği destekle ülkeyi Pakistanlaştırma yolunda ilerleyen AKP iktidarının “cihat bumerangı” sınır kentlerini vurmayı sürdürüyor. Kilis’e roketlerle saldıran IŞİD, dün de “Emirlik” ilan ettiği ve kısa bir süre öncesine kadar Rakka’ya eleman gönderme yolunda “üs” olarak kullandığı Antep’te kentin “en korunaklı yeri”ndeki Emniyet Müdürlüğü’ne saldırdı. Bu saldırı, polis ekiplerine araçla doğrudan yapılan ilk saldırı olma özelliğini de taşıyor.

IŞİD, İl Emniyet Müdürlüğü, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Kaymakamlık, Su ve Kanalizasyon İdaresi, Göç İdaresi ve Vergi Dairesi Başkanlığı’nın tam ortasındaki noktada gerçekleştirdiği saldırı ile kentte giremeyeceği nokta olmadığı mesajını da verdi. Daha önce demokrasi güçlerine ve turistlere saldıran IŞİD’in emniyete yönelik saldırısı, güvenlik zafiyetlerini de gözler önüne serdi. Zira cihatçılar, kentin en “korunaklı” noktasına iki araç ve yüzlerce kilo bombayla girdi. Örgüt Antep’te daha önce de birçok saldırıya imza attı.

Destek çekildi, saldırılar başladı

Antep’in Karkamış ilçesine komşu Cerablus’u elinde bulunduran IŞİD, Türkiye’nin desteklerini çekmesi ve sınır hattına duvar örmesinin ardından Türkiye’ye saldırmaya başladı. İlk olarak Kilis’te askerlere açtığı ateşle saldırılarını başlayan IŞİD, eskisi gibi sınırı istediği gibi geçemediğinden şikayetçi.

Pakistanlaşma süreci

“Eski dost”un sınır illerine ve güvenlik güçlerine saldırmaya başlaması, Pakistan örneğini akıllara getiriyor. Pan-İslamcı lider Ziya-ül Hak, Pakistan’ın nüfuz alanını Afganistan, Özbekistan, Tacikistan ve İran’ı kapsayacak şekilde genişletmek istedi ve “stratejik derinlik” hayaliyle Afganistan’ın başkenti Kabil’de Cuma namazı düşleri kurdu. Afganistan’daki etnik ve siyasi krizi derinleştiren Ziya-ül Hak, bunu yaparken de tıpkı AKP’nin yaptığı gibi ülkeyi “cihat otobanı”na çevirdi. Pakistan’ın binlerce cihatçıyı Keşmir’de Hindistan’a karşı kullanılmasının ardından bozulan oyun, sınır kenti Peşaver’e yapılan saldırılarla pahalıya patladı.

Bölgede cihatçı grupları Suriye Kürtlerine ve Irak’taki Şii yönetime karşı kullanan AKP’nin “eski” dostu IŞİD’in saldırılarının hız kazanması da Pakistan örneğini bir kez daha yaşattı. Pakistan’da olduğu gibi, sınır kentlerinde başlayan saldırıların tüm ülkeye yayılmasından endişe ediliyor. Zira IŞİD, resmi yayın organı Dar’ül Hilafe üzerinden TSK’nin tanklarını vurma görüntülerini yayınladığı paylaşımında, kendilerinden korkulması gerektiği ve Türkiye’nin “bedel” ödemeye devam edeceği mesajını verdi.

Kaynak: Birgun.net